Home / Legume / Soiuri de ardei dezvoltate la SCDL- Buzau

Soiuri de ardei dezvoltate la SCDL- Buzau

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau infiintata in aprilie 1957, are ca scop promovarea legumiculturii moderne.

Printre preocuparile specialistilor din cadrul SCDL-Buzau sunt obtinerea de hibrizi ameliorati la numeroase specii de tomate, ardei, castraveti, ceapa, varza de toamna, salata, dovlecei, s.a. Hibrizii obtinuti aici sunt performanti mai rezistenti la boli si daunatori fata se soiurile traditionale,  pretabili a se cultiva in spatii protejate si in camp.

Soiurile de ardei imbunatatite la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau sunt:

Ardei gogosar SPLENDENS – soi timpuriu destinat consumului in stare proaspata, potrivit pentru industrializare. Planta nu prezinta internoduri scurte, este viguroasa, ajunge la inaltimea de 55 cm, prezina 3-4 ramificatii. Fructul prezinta culoare verde intens, inainte de maturitate si rosu intens cand trebuie recoltat. Ardeiul gogosar SPLENDENS are forma globulara, usor turtit si prezinta 3-5 lobi slab marcati. Potentialul de productie este de  38-42 t/ha.

Ardei gogosar SPLENDID are perioada de vegetatie 155-156 zile si este un soi semitarziu. Planta rar ajunge la 50 cm inaltime, iar fructele de culoare rosu intens la maturitate au greutate de 100-140 g si 3-4 lobi bine conturati. Este un soi productiv, recolta de gogosar SPLENDID poate ajunge la 55 t/ha.

Ardeiul gras ARUM este un soi timpuriu, cu perioada scurta de vegetatie (134 zile). Se recomanda consumul fructului in stare proaspata. Culoarea fructelor la maturitatea de consum este verde, iar la maturitatea tehnologica este rosie.

Ardeiul gras BUZAU 10, este un soi timpuriu cu fructe de culoare galben deschis, forma trapezoidala si dimensiune medie. Grosime pulpei suculente este de 6-9 mm. Ardeiul Buzau 10 se poate cultiva in camp si in solarii, productivitatea este de 35 t/ha.

Ardei gras GALBEN SUPERIOR, este un alt soi dezvoltat in cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau. Este un soi semitimpuriu cu greutate a fructului de cca 120 g. Tufa de Galben Superior este viguroasa si inalta (55-60 cm). Pulpa fructului este foarte suculenta, dulce si atinge 8 mm grosime.  Potentialul de productie este bun de 35-40 t/ha.

Ardeiul iute JOVIAL dezvoltat la Buzau este un soi de tip iute Cayenne. Tufele de Jovial sunt viguroase si ating 120 cm inaltime. Fructul are forma elipsoidala cu varful ascutit, usor curbat, iar cu treimea superioara ondulata si neted in rest. Soiul este foarte productiv si leaga repede. Poate fi cultivat in camp,  sere si solarii.  Ardeiul iute JOVIAL  este putin pretentios la conditiile de mediu, rezista bine la seceta si nu necesita ingrijire speciala.

Cartoful mov, Solanum andigenum, afacere profitabila in agricultura
Ridichea, Raphanus sativus, tehnologie de cultura

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit