Soiuri de ardei omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau si-a inceput activitatea in 1974. Scopule acesteia a fost de cercetare pentru dezvoltarea unei legumiculturi eficiente in zona de est a tarii. Acum in cadrul SCDL Bacau se desfasoara cercetari interdiscipinare in domeniile ameliorarii fiziologiei, producerii de seminte si material saditor si obtinerea de soiuri de legume rezistene la agentii patogeni. Tot in cadrul SCDL Bacau se desfasoara cercetare in domeniul agriculturii bio.

Dintre soiurile de legume create si omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau amintim:

Ardeiul Gras Dariana Bac este un soi precoce, cu perioada de vegetatie 120 de zile pana la prima recoltare. Fructule se remarca prin culoare galben cu nuante verzui. La maturitate tehnologica culoarea acestuia devine rosu stralucitor. Forma fructului este trapezoidala, lungimea atinge 9.5-11.5 cm iar diametrul este de 7-8 cm. Pulpa ardeiului gras Dariana Bac este aromata si groasa.

Ardeiul Gras Dariochea este un alt soi omologat de specialistii din cadrul SCDL Bacau. Este o planta precoce, cu vigoare medie si perioada de vegetatie de 120 pana la prima recoltare. Fructul are culoare galbana la maturitate thenologica si rosie la maturitate fiziolagica, este mare 11-11,5 cm si are pulpa groasa cu gust intens. Potentialul de productie a ardeiului gras Dariochea este de 30-35 tone la hectar.

Ardeiul gogosar Creola este un soi semitimpuriu omologat la Bacau. Se remarca prin asezare individuala in pozitie pendulara a fructelor. Fructele au culoarea verde inchis la maturitate tehnologica si rosu intens stralucitor la maturitatea fiziologica, ating greutatea de 220g. Este un soi foarte productiv 48-55 tone/hectar.

Ardeiul lung Ionel este un soi timpuriu cu perioada de vegetatie de 125 de zile pana la prima recoltare. Planta de 50 cm prezinta foliaj bogat. Fructele in forma de teaca au lungimea de 20-23 cm si diametrul de  5.8 -6.8 cm. Maturarea fructelor se produce esalonat. La maturitate fiziologica au culorare rosu stralucitor. Ardeiul lung Ionel este un soi productiv, cca. 45-48 tone/hectar.

ardei-lung-ionel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *