Home / Plante aromatice / Soiuri de busuioc

Soiuri de busuioc

Busuiocul, Ocimum basilicum, este o planta ierboasa originara din Asia, ce poate atinge inaltimea de 20-60 cm. Frunzele au culoarea verde deschis, sunt matasoase, au gust aromat, dulceag si miros foarte placut. Busuiocul este considerat inca din antichitate regele mirodeniilor.  Frunzele sunt foarte bogate in carotenoizi,  betacaroten, magneziu, uleiuri volatile, vitamine si minerale. Are efecte benefice asupra organismului uman si este folosit cu succes in domeniul gastronomic, industia farmaceutica si in industria cosmetica. Poate fi utilizat ca remediu impotriva balonarilor, reduce simptomele artritei, revitalizeaza organismul si este un bun imunostimulator.
Busuiocul are numeroase soiuri, cel mai cunoscut si utilizat este cel genovez. In  Vietnam si Thailanda este foarte utilizat sortimentul de busuioc anason, cu o aroma mai fina, mai dulceaga, perfect pentru ceaiuri si deserturi.
Tipul dark opal, are gust mai puternic, mai aspru decat cel genovez si este perfect pentru ceaiurile reci. Frunzele acestuia au nuante purpurii iar florile sunt roz.
Busuiocul lamaie, este usor picant si se potriveste perfect cu preparatele din peste, salate si deseturi. Bucataria italiana iubeste acest sortiment.
Soiul thailadez, este nelipsit din preparatele asiatice, gustul este aromat, o imbinare intre  lamaie si anason.
Busuiocul crescut in ghiveci, poate fi consumat proaspat, pentru a oferi gust placut mancarurilor. Frunzele sunt mai aromate daca sunt consumate inainte de inflorirea plantei.
Busuiocul poate fi consumat proaspat, uscat, congelat, infuzie. Ceaiul din aceasta planta este recomandat persoanelor cu probleme de tranzit si digestive. Este un bun antidepresiv si expectorant. Este un tonic natural pentru organism.

Patrunjelul, Petroselinum crispum, soiuri de frunza
Leusteanul (Levisticum officinale Koch) - generalitati

About Natalia p

Check Also

Seminte- diferite soiuri de ardei iute

ROUNDEL                             …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit