Home / Legume / Soiuri de cartofi productive si nutritive

Soiuri de cartofi productive si nutritive

Cartoful este probabil una dintre cele mai consumate legume din intreaga lume. Usor de digerat si gatit in numeroase feluri,  este o leguma cu importanta economica, usor de valorificat. Trebuie stiut ca unele soiuri au gust mai bun gatiti in salata, altele au continut de apa ridicat, sunt si soiuri cu continut mare de substanta uscata.

Soiul Jersey Royal este printre cele mai cunoscute soiuri de cartofi, originari din insula Jersey Royal, au potential ecomoic crescut. Sunt foarte timpurii, pot fi recoltati de la sfarsitul lunii martie pana tarziu in iulie. Se dezvolta bine in soluri nisipoase, bine drenate. Soiul se bucura de recunoasterea si protecția UE de denumire si origine. Sunt foarte gustosi si nu prezinta coaja, pot fi spalati si prajiti sau fierti.

Soiul Cleopatra, este un soi timpuriu cu productivitate ridicata, care s-a format in Olanda. Tuberculii sunt mari, au forma ovala si coaja roz; sunt rezistenti la transport si depozitare. Pot fi plantati de la sfarsitul lunii martie pana in luna noiembrie. Cartofii Cleopatra sunt perfecti pentru fierbere pentru ca nu se descompun.

Cartofii Mozart, sunt un soi semi tarziu din clasa medie. Planta are vigurozitate medie, spre ridicate. Frunzele sunt de marime medie, ondulate la capete, de culoare verde deschis. Tuberculii au dimensiuni medii, coaja roz si masa carnoasa de culoare galben intens. Gustul este excelent iar calitatea de pastrare este ridicata de peste 92%. Planta este rezistenta la Phytophthora infestans si nematode. Perioada de vegetatie este de 115-120 zile.

Cultura de varza de toamna. Soiurile De Buzau, Magura si Buzoiana
Rosii lunguiete, proprietati, avantaje, seminte

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit