Soiuri de mazare timpurie

Mazarea, Pisum sativum, apartine familiei Leguminoase. Este o planta anuala, cu sistem radicular bine dezvoltat, prezinta nodozitati mai ales pe ramificatiile tinere ale radacinii care au capacitatea de a fixa azotul atmosferic. Mazarea este cultivata in principal datorita semintelor (boabele), foarte bogate in proteine, substante nutritive si vitamine.

In Romania culturile de mazare timpurii se infiinteaza, devreme la mijlocul lunii martie. Soiul timpuriu ofera numeroase avantaje. Aceasta cultura valorifica foarte bine umiditatea din sol, acumulata in sezonul rece si lasa pamantul bogat in azot pentru cultura urmatoare.

Soiul de mazare timpurie Ashton, produs de Seminis, ajunge la maturitate la 94 de zile de la semanare. Primul internod de fructificare este 13 sau 14.Planta ajunge la 70 cm inaltime. Acest soi este rezistent la numeroase boli precum: Fusarium wilt, Fusarium oxysporum f.sp. pisi, BYMV (Bean Yellow Mosaic Virus), PM (Fainarea, Erisiphe pisi) si prezinta rezistenta intermediara la: DM (Mana, Peronospora viciae). Boabele recoltate sunt de culoare verde deschis, moi dulci si pline de proteine.

Soiul extratimpuriu de mazare SHERWOOD, este rezististent la numeroase boli, BYMV (Bean Yellow Mosaic Virus), DM (Mana, Peronospora viciae), PEMV si PM (Fainarea, Erisiphe pisi). Ajunge la maturitete la 86 de zile de la semanat, primele pastai apar la interodul 9 si formeaza 2-3 pastai pe internod. Boabele sunt de dimensiune medie si foarte dulci.

Soiul de mazare GLORIOSA, este unul extratimpuriu, are o perioada de vegetatie de 50-60 de zile. Producatorii recomanda insamantarea la 15 cm intre randuri si 5 cm intre plantele din rand. Este un soi prolific, ce are o germinatie de aproximativ 90%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *