Home / Fructe / Soiuri de nectarin ce primesc subventii prin PNDR 2014-2020

Soiuri de nectarin ce primesc subventii prin PNDR 2014-2020

Netarinul, Prunus persica var. nucipersica, este considerat o mutatie accidentala a piersicului. Fructele de nectarin au compozitie chimica asemenatoare cu cele de piersic, diferenta dintre acestea se remarca prin lipsa firelor de par foarte fine la nectarin. Fructul este foarte apreciat pentru calitatile  nutritive deosebite si pulpa zemoasa cu gust delicios si dulce.

Prin intermediul PNDR 2014-2020 guvernul doreste sa sustina cultura acestui pom fructifer, de aceea acorda subventii nerambursabile pentru diferite soiuri de nectarin.

Nectarinul OMAMER 2 este unul dintre soiurile care primesc subventii prin acest program. Pomul este de vigoare mijlocie si prezinta rezistenta foarte buna la ger si fainare.  Fructul nectarinului are marime mijlocie,  o masa ce variaza intre 85g si 125g, este usor turtit  lateral si este foarte atragator. Pielita este de culoare galbena, acoperita cu rosu intens pe aproape toata suprafata. Samburele de culoare brun inchis, reprezinta aproape 12% din fruct. Pulpa nectarinului OMAMER2 este zemoasa, galbena, fara infiltratii si prezinta gust placut si dulce foarte echilibrat. Productivitatea este constanta dupa al treilea an de la plantare, de 30-35 kg la pom.

Nectarinul CORA este un alt soi a carui cultura poate beneficia de subventii prin PNDR 2014-2020. Pomul este viguros si rodeste pe ramuri mixte, este un soi extra-timuriu ce asigura productie constanta. Fructele sunt mijlocii cu masa ce variaza intre 75 g si 95 g, au forma globuloasa, au pulpa galbena dulce si foarte suculente. Perioada de maturitate a fructelor este mijlocul lunii iunie.

Nectarinul Delta este un soi precoce si productiv. Pomul se caracterizeaza prin vigoare medie, coroana globuloasa si flori autofertile de culoare roz-violacee. Fructul are marimea mijlocie, 90-100 g, forma sferic-alungita, sambure de culoare brun deschis foarte aderent. Pulpa este galbena, suculenta si are gust dulce-acrisor perfect echilibrat.

Soiul Liviu este caracterizat prin pom pitic, cu crestere erecta, ce atinge la maturitate 1.25 m. Ramurile sunt puternice si prezinta densitate ridicata a  mugurilor de rod. Fruzele sunt mari de culoare verde intens, floarea este rozacee si infloreste timpuriu. Fructul nectarinului Liviu este mic cca. 70 g si sferic. Pulpa are culoare galben-orange fermitate medie, gust dulce, intens aromat.

cultura de nectarin cora

Ce se intampla cu bananele de cand sunt culese pana ajung in supermarket?

About Natalia p

Check Also

Pepenele galben, soiuri timpurii si extratimpurii

Pepenele galben, Cucumis melo, este o planta erbacee cu tulpini taratoare, care se cultiva pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit