Soiuri de par recomandate de inginerii horticoli pentru infiintarea unei livezi

Parul,  Pyrus comunis este un arbore cu frunze cazatoare, din familia Rosaceae, poate creste pana la 10-20 m inaltime si traieste aproximativ 70 de ani. Sunt cazuri deosebite in care pomul traieste si 200 de ani. Parul creste in regiuni cu clima temperata si umeda, rezista bine la frig, verile calde si secetoase afecteaza calitatea fructelor.

Fructul acestui arbore este para, este dulce, zemos si plin de substante nutritive foarte bune pentru organism. O para contine fibre, vitamina A, vitaminele B2, B6, vitamina E, vitamina C si cantitati generoase de minerale, calciu, magneziu, potasiu si pectina.

Specialistii horticoli sunt de parere ca plantatiile de par sunt profitabile chiar si pentru fermierii mici. Acesti arbori sunt rezistenti la boli, fructele sunt foarte cautate si au avantajul ca se pastraza bine in timpul iernii.

Acestia recomanda soiurile de par Napoca, Williams, Carpatica, Argesis si Triumf, pentru infiintarea unei plantatii.

Parul Napoca este un pom de vigoare mijlocie, rodeste pe formatiuni de rod scurte, intra repede pe rod si este foarte productiv. Fructul este de marime mijlocie si submijlocie, in medie 130 g, de forma piriforma, are culoare galben – pai cu o rumeneala fina pe partea insorita.Pulpa este alba, densa dar fondanta, suculenta si are aroma placuta. Epoca de coacere : 15 – 20 iulie.

Parul Williams este un pom de vigoare mijlocie, infloreste semitarziu sau tarziu, este foarte precoce si productiv. Fructul este mijlociu spre mare, de tip piriform, de culoare galben-pai. Pulpa este alba, dulce, suculenta, untoasa cu aroma delicata. PereleWilliams sunt de calitate foarte buna. Epoca de maturare este 25 august – 10 septembrie.

Carpatica este un par de vigoare medie, autosteril, fructifica constant. Este rezistent la boli si daunatori. Fructul este mare, de forma conica – piriforma, de culoare galbena acoperita cu rosu pe 50% din suprafata fructului. Pulpa este alba, fondanta, suculenta, racoritoare si fina. Epoca de maturare: 15-30 august.

Triumf este un soi de vigoare mijlocie cu coroana piramidala, rezistent la rapan si patarea alba a fructelor. Productivitate pomului este extrem de ridicata. Fructul este mare de culoare galbena cu rosu pe partea insorita si are forma piriforma. Pulpa este alba cu consistenta medie suculenta, dulce si fina. Epoca de maturare: 10-25 iulie.

pere romanesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *