Home / Diverse / Soiuri de pepeni galbeni, soluri nisipoase

Soiuri de pepeni galbeni, soluri nisipoase

Pepenele galben este o planta anuala, cu perioada de vegetatie cuprinsa intre 80-110 zile. Radacinile plantei sunt puternice, patrund in sol pana la adancime de 30-40 cm si rezista bine  perioadelor de seceta. Planta de pepene galben are necesar ridicat de caldura, se dezvolta la temperatura de 25-30 de grade celsius. Se cultiva in camp in perioada 25 aprilie-10mai. In zonle cu precipitatii, pentru obtinerea de recolte timpurii se cultva in luna mai in cuiburi pe musuroaie amenajate peste un substrat de incalzire cu gunoi de grajd care a fost introdus in gropi la adancimea de 30cm, distanta intre cuiburi fiind de 50cm.

Lucrarile de intretinere anuala a pepenilor galbeni sunt: raritul la distantele stabilite pe rand, lasandu-se 2 plante la cuib; prasile manuale si mecanice numai pana in momentul cand vrejii acopera suprafata de cultura, pentru a nu fi deranjati; aplicare a 3-4 udari, in special in perioada infloririi si creşterii fructelor (nu se fac udari în perioada de coacere a fructelor pentru a preveni craparea); reducerea numarului de fructe pe plantă la 5-8 bucati; efectuarea a 2-3 fertilizari suplimentare cu ingasaminte chimice; ciupitul tulpinii dupa 3-4 frunze si a lastarilor după 5-8 frunze; efectuarea de lucrari pentru combatrere bolilor si a daunatorilor.

In Romania pentru cultura pepenilor in solurile nisipoase se recomanda utilizarea soiurilor care au fost testate si au o valoare agronomica ridicata, printre acestea se numara:  Ica, Turchestan, Comoara Ungariei, Galia F1, Fiata F1, Century F1.

Soiul Ica, este extratimpuriu si are fructe mici de aproxmativ 800-1000 grame. Pulpa are culoare alb-galbuii si este foarte dulce.

Soiul Turchestan, este un soi de pepene galben timpuriu, cu fruct de forma sferica, usor turtita, greutate 1000 de grame si pulpa foarte suculenta de culoare galben-verzui.

Si soiul Comoara Ungariei  este timpuriu, fructele sunt de marime medie, 1000-1500 grame, au forma sferica si pulpa galben verzui.

Galia F1, este un hibrid timpuriu, cu pulpa foarte dulce si aromata. Fructele au marime medie 1000-1200 grame. Plantele sunt rezistente la boli si daunatori.

Fiata F1 este de asemenea un hibrid foarte timpuriu, cu fructe alungite si pulpa dulce de culoare orange.

Century F1 este un hibrid timpuriu cu fructe mari si pulpa duce si suculenta.

Miere de albina uniflora
Fertilizarea culturii de pepene verde

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit