Home / Pomi fructiferi / Soiuri de piersic, ce primesc subventii prin noul PNDR

Soiuri de piersic, ce primesc subventii prin noul PNDR

Piersicii sunt pomi fructiferi foarte roditori si profitabili. Importanta economica a livezilor de piersic sunt necontestate, iar Ministerul Agriculturii incurajeaza cultivarea si dezvoltarea livezilor prin acordarea de plati si subventii prin noul PNDR. Pentru a beneficia de fonduri europene, livada trebuie sa respecte anumite reguli. Printre conditii de numara aceea ca materialul saditor sa fie obtinut la una dintre statiunile de cercetare pomicola din tara, iar soiurile sa fie omologate si bine aclimatizate.

Printre cele mai roditoare soiuri de piersic cultivate la noi in tara, care pot beneficia de fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020 se numara: soiul de piersic RALUCA, soiul piersic CECILIA, soiul de piersic PUIU si piersicul VASILICA.

Soiul de piersic Raluca a fost omologat in 2001,  este un soi precoce si are eficienta economica ridicata, productivitate constanta si fructe de calitate foarte buna. Pomul este rezistent la ger dar trebuie protejat prin tratamente specifice de atacul agentilor patogeni. Fructul are marime medie spre mare, este rotunjit si usor asimetric. Pielita este galben-verzuie intens pigmentata. Pulpa are culoare galben-portocaliu, fara fibre, cu gust placut si suculenta. Perioada de maturitate a fructelor incepe dupa 10 iulie.

Soiul Cecilia a fost omologat in 2000 si este un soi pitic care rodeste constant an de an. Pomul are crestere erecta, ramuri scurte si este foarte viguros. Pomii necesta tratamente fito-sanitare impotriva bolilor si daunatorior. Fructele au intre 110-140 grame, forma sferica, epiderma fina si sambure mic si alungit. Pulpa de culoare galben portocaliu este aromata si suculenta si nu prezinta fibre sau pigmenti sub pielita.

Soiul de piersc Vasilica a fost omologat 2003 si  este un soi foarte roditor. Pomii sunt pitici au maxim un metru inaltime dar sunt foarte vigurosi si roditori. Fructele sunt mari au 140-300 grame si pulpa galben intens foarte suculenta. Maturarea fructelor are loc dupa 15 august. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata si conservate.

Inmultirea speciilor pomicole. Soiuri de mar certificate
Livada de piersici, profit asigurat

About Natalia p

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit