Home / Diverse / Soiuri de salata verde apreciate pe piata autohtona

Soiuri de salata verde apreciate pe piata autohtona

Salata, Lactuca sativa este o planta lugmicola cultivata de mii de ani foarte apreciata de romani, in special in timpul primaverii. Frunzele acestei plante sunt “bomba de sanatate”, sunt bogate in vitaminele A, C, B1, B2, K, E , minerale ( potasiu, fier, cupru, fosfor si molibden) si alte substante nutritive ( acid folic).

Este un energizant natural, are  efecte imunostimulatoare, regleaza digestia, previne astenia si reduce riscul de obezitate. Substantele pe care le contine sunt antioxidanti si anticancerigeni puternici.

Cele mai cultivate soiuri de salata din Romania sunt soiurile: Centore, Hanna, Funtasia, Mafalda si Roderick.

Centore este un soi de salata verde ce poate fi cultivata la sfarsit de iarna, inceput de primavara. Prezinta capatana compacta inchisa cu rezistenta ridicata la mana. NU este un soi pretentios fata de temperatura, rezista bine si la temperaturi scazute iar frunzele sunt erecte si deschise la culoare. Poate fi cultivata cu succes in spatii inchise (sere/solarii) si in camp deschis.

Hanna este o salata timpurie cu frunze netede de culoare  verde deschis-verde mediu ce poate fi cultivata la sfarsitul toamnei si inceputul iernii. Este toleranta la ger si inghet si se dezvolta bine in conditii de luminozitate scazute, se dezvolta bine pe orice tip de sol. Capatanile bine indesate au aspect comercial excelent.

Funtasia este un soi de salata creata de tip lollo, timpurie. Este destinata culturilor in spatii deschise, la inceput de primavara si toamna tarziu. Capatanile medii sunt usor de recoltat. Salata Funtasia este destinata consumului in stare proaspata.

Mafalda este un soi relativ nou de salata verde ce poate fi cultivata in spatii deschise, sere si solarii. Capatanile sunt mari si voluminoase iar frunzele sunt ferme dar fragede. Salata Mafalda este rezistenta la bolile specifice acestor plante legumicole (mana salatei, afidele salatei, virusul mozaicul salatei).

Roderick este un soi recomandat pentru cultura de toamna in spatiile inchise. Frunzele fragede au culoare verde mediu, iar capatana pe care o formeaza este indesata si atinge 400-600 g.

salata verde soiuri

Norme ce trebuie respectate la sacrificarea mieilor si a iezilor de Paste
Vita de vie, lucrari specifice in primul an de la plantare

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit