Soiuri de visin productive cu importanta economica deosebita

Visinul Prunus cerasus este un foarte raspandit pom fructifer din familia Rosacea. Este un arbore de talie mica si poate atinge 6 m inaltime. Visinul este cultivat pentru fructele carnoase acrisoare, foarte bogate in substante minerale si vitamine. Din compozitia fructelor de visin nu lipsesc:  zaharurile, acizii organici, proteinele, pectinele, substantele tanoide, ionii minerali (K, P, Ca, Mg), vitaminele PP, E, B1, B2, carotenul, acidul folic.

Este raspandit in zonele temperate, nu este pretentios fata de caldura. Visinul atinge pragul biologic la 8 grade celsius, este rezistent fata de iernile geroase din tara noastra, mugurii in faza de umflare rezista pana la -12 gade celsius iar florile pot supravetui pentru perioade scurte de timp la temperatura de -2 grade celsius.

Visinul se dezvolta bine in solurile bine drenate, fertile dar si in cele subtiri, slab erodate si usor alcaline. Necesarul de lumina al visinului este crescut, lipsa de lumina duce la formare unor ramuri lungi, subtiri, cu viata scurta si cu productie slaba. Acest pom valorifica foarte bine apa in sol, astfel ca da rezultate economice bune in zonele deluroase cu precipitatii bogate dar si in cele de stepa cu precipitatii scazute.

Visinul Nana este un pom de vigoare redusa, are coroana globuloasa si ramuri scurte bogate cu formatiuni de rod scurte, medii si lungi. Soiul este autofertil, bun polenizator. Fructele au dimesiuni medii ating 4.5 -5 g, au forma sferica si culoare rosie intensa, ajung la maturitate in a doua decada a lunii iunie.

Visinul Crisana este un pom cu vigoare ridicata, infloreste tarziu. Fructele au marime medie, forma sferica si culoare rosie. Sunt lucioase, au gust foarte bun intens aromate, ating maturitatea la sfarsitul lui iunie.

Soiul TARINA este unul timpuriu foarte productiv. Pomul are vigoare submijlocie si formaza coroana piramidala. Fructul cu greutate medie de 4-5 g are aspect comercial foarte placut si gust dulce-acrisor. Consistenta fructului este medie, pulpa are culoare rosu aprins. Visinele Tarina pot fi recoltate in prima decada a lunii iunie.

soiuri de visin foarte productive nana tarina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *