Soiuri de zmeur

Zmeurul, Rubus idaeus L, este un semiarbust cu o înălţime de 1,5-2,5 m, cu un ciclu biologic bienal. Productia de fructe se obtine dupa al doilea an, aceasta variaza in functie de soi si de tehnologia utilizata, la 8-12 tone pe hectar. Daca plantatia este constituita din soiuri noi rezistente si imbunatatite productia poate fi si mai mare.

Soiul de zmeur Veten este originar din Norvegia, planta este foarte viguroasa cu tulpina rigida si groasa, care sustine bine incarcatura de fructe, insa poate fi ajutata de spalier de sustinere. Inaltimea tulpinii ajunge la 1.2-2 m, drajonii au desime medie, sunt vigurosi, nu prezinta multi spini si de aceea fructele se culeg usor. Fructele de culoare rosu inchis cu forma conica alungita se recolteaza la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie. Fructele au dimensiuni mari, sunt compacte, rezistente la transport si bogate in vitamina C.

Soiul Canby este originar din USA si este foarte productiv. Este viguros si are drajoni de grosime medie. Planta are nevoie de sustinere, pentru ca se apleaca cand se incarca de fructe. Este un soi timpuriu, care infloreste in aprilie. Fructele sunt medii spre mari, au fermitete ridicata, gust dulce si aromat. Fructele de culoare rosu aprins si forma conica se pot consuma proaspete sau conservate.

Soiul Polka provenit din Polonia, a fost creat de Dr. Jan Denek si este un soi nou foarte productiv, ameliorat, foarte rezistent la boli si daunatori. Soiul Polka a fost premiat la numeroase concursuri din Europa. Planta este viguroasa, are numerosi drajoni cu crestere rapida. Necesita sustinere in perioada de fructificare. Planata are necesar ridicat de lumina si apa, insa rezista bine la inghet si boli. Fructele sunt foarte mari, au forma conica alungita, culoare rosu aprins, rezista foarte bine la manipulare si transport. Aroma fructelor este deosebita, puternica si foarte placuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *