Home / Legume / Soiurile de rosii romanesti

Soiurile de rosii romanesti

Unele au disparut complet, altele inca se mai gasesc pitulate prin cine stie ce sat izolat de lume insa tocmai acum, cand aproape le-am pierdut, e mai important ca oricand sa mai salvam ce se poate salva din, odinioara celebrele, tomate romanesti.

Unele au fost obtinute in urma cu cateva decenii in statiile de cercetare legumicola, altele sunt soiuri traditionale, cu denumiri care amintesc de zona lor de origine (de exemplu “rosii de Tiganesti”, “rosii de Cernatu” etc.) sau care au primit denumiri ad-hoc pornindu-se de la forma si aspectul lor (inima de bou, uriase romanesti, etc.).

In toata sunt in jur de 30 de soiuri de rosii autohtone, dintre care cele mai reprezentative sunt:

Rosiile de Tiganesti

Originar din satul cu acelasi nume din judetul Teleorman, soiul de rosii Tiganesti se caracterizeaza prin tomate de marime medie (100-150 de grame), cu coaja rosu intens, cu miez malaios si mai deschis la culoare decat coaja. Soiul formeaza o tufa mare, viguroasa, cu o inaltime de peste 1 m.

Candva foarte apreciat, acest soi este tot mai rar cultivat astazi, locul lui fiind luat, ca in majoritatea cazurilor, de soiuri de import, cu o coacere timpurie, accelerata, mult mai economice pentru producator dar nici pe departe la fel de gustoase ca soiurile noastre.

Buzau 1600

A fost creat la statiunea de cercetare Buzau in 1977.

Este un soi agatator, inalt, crescand pe arac pana la 1,5 m. Face parte din soiurile de rosii cu coacere tarzie, dar in schimb este un soi rezistent la boli si daunatori, fiind bine adaptat la conditiile de clima si sol ale Romaniei.

Fructul/tomata este de marime mijlocie (100-150 grame), de o culoare ce bate spre grena (atunci cand e copt, desigut), cu un gust intens si seminte putine.

Uriase romanesti

Asa cum se spune si numele, produc tomate mari (si pana la 500 de grame/buc.), cresc inalte, agatate pe arac sunt foarte prolifice (rodesc abundent, incarcand aracul de rosii) si zemoase, motiv pentru care trebuie consumate proaspete cat mai rapid si se preteaza bine la sosuri si bulioane.

Uriasele romanesti sunt mai potrivite pentru consumul propriu decat pentru comercializare.

Rosiile gogosar

Numele vine de la faptul ca seamana destul de bine cu gogosarii, fiind mari, cu p forma mai mult paralelipipedica decat sferica, cu colturi si linii asemenea gogosarilor.

La interior sunt mai mult goale (o alta asemanare cu ardeii de la care isi trag numele), motiv pentru care nu sunt prea gustoase dar sunt bune atunci cand vrem sa gatim rosii umplute.

Trandafirie de Calafat

Este un soi traditional romanesc, raspandit in special in sudul judetului Dolj. Tufa este una inalta, agatatoare, ce ajunge si la 2 m inaltime. Tomatele sunt mari (200-300 de grame), de culoare trandafirie, foarte gustoase, foarte putin acrisoare.

Pulpa este una consistenta, carnoasa si suficient de zemoasa, cu seminte nu foarte numeroase.

Este un soi destul de rezistent si nepretentios.

Pitice

Fiind mici de inaltime, aprox. 50-60 de cm inaltime, rosiile pitice nu au nevoie de arac si se coc pe la mijlocul sezonului. Sunt relativ productive, cu conditia sa fie ingrijite bine.

Tomatele acestui soi sunt de marime medie, cantarind in jur de 100 de grame, au putine seminte si sunt destul de gustoase.

Pontica/Dacia

Este un soi romanesc obtinut in 1988 la statia de cercetare legumicola de la Vidra.

Este un soi mediu spre mic, avand o inaltime a tufei de pana intr-un metru. Pontica are o crestere determinata ceea ce inseamna ca face un singur rand de fructe pe an. Acestea sunt de marime medie (100-150 de grame), de forma sferica, cu o culoare mai mult maronie decat rosie si cu un cotor foarte pronuntat.

Fructele sunt tari si sarace in seminte ceea ce le face potrivite atat pentru consumul ca atare, cat si pentru muraturi sub forma de gogonele.

Inima de bou

Lista nu ar fi fost completa daca nu aminteam si de celebrul soi de rosii, “inima de bou”, poate cel mai cunoscut soi traditional.

Numele ii vine de la forma specifica, ce aduce intrucatva cu forma unei inimi. Este o rosie mare, ce poate ajunge si pana la 600 de grame/bucata (insa in general se invart intre 200 si 300 de grame), de culoare grena, carnoasa si gustoasa, saraca in seminte.

Toate soiurile autohtone dau rezultate bune daca sunt bine lucrate. In ceea ce priveste fertilizanti ele merg bine cu ingrasamant natural (mranita, coji de oua, resturi vegetale etc.) si piatra vanata si zeama bordeleza pe post de pesticid, fiind bine adaptate la solul romanesc, spre deosebire de soiurile de import care se coc mai repede dar cer o cantitate insemnata de substanta de sinteaza si pierd mult in fata celor romanesti la capitolul gust.

 

Cultura de morcovi
Cartoful mov

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit