Spanac, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta anuala, erbacee, comestibila, legumicola, originara din Asia Mica, facand parte din familia Chenopodiaceae, cultivata cu precadere primavara, dar poate fi intalnita si in stare salbatica. In denumirea populara este cunoscut sub denumirea de spenat, spenot.

Spanacul este cultivat pentru substantele active in care este bogat: lipide, saruri minerale: sodiu, potasiu, fier,calciu, magneziu, carbihidrati: fibre alimentare, mucilagii , luteina, spinacina, vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP.

Spanac: caracteristici generale. Spanacul are radacina fusiforma, ramificata. Tulpina florifera se dezvolta pana la 30 cm. Frunzele carnoase, lung petiolate, ovat-alungite, au forma de sageata si se desprind din tulpina scurta de la nivelul solului. Florile sunt mici, galben-verzui, grupate in inflorescente situate spre varful tulpinii. Spanacul este utilizat in scopuri terapeutice cu rol de laxativ, depurativ, hipotensiv, antianemic, remineralizant, hipoglicemiant, nutritiv si afrodisiac.

Spanac: proprietati si beneficii

  1. Spanacul este un bun remediu in tratarea avitaminozei, scorbutului, rahitismului. Continutul ridicat de vitamine si minerale face ca persoanele care consuma spanac sa-si intareasca sistemul imunitar si sa scape de racelile comune, sa-si remineralizeze corpul. Trateaza anemia datorita continutului de acid folic si fier continut in frunze.
  2. Curata organismul de toxine prin rolul sau depurativ datorat cantitatii de sulf pe care o contine. Spanacul este folosit in curele de detoxifiere a organismului din timpul primaverii, avand o cantitate mare si de antioxidanti.
  3. Cataplasmele din spanac sau comprese cu suc sunt aplicate pentru ameliorarea arsurilor, acneei, dermatitelor, pecinginei, ulcerelor de piele. Continutul de iod din spanac ajuta la combaterea diferitelor afectiuni ale pielii si la intarirea imunitatii.
  4. Semintele de spanac sunt benefice in lupta impotriva constipatiei, inlatura senzatiile de greata si durerile intestinale. Fibrele din spanac ajuta la cresterea peristaltismul intestinal, la purificarea intregului traiect digestiv, stimuland digestia.
  5. Contribuie la fortificarea vaselor sanguine, a miocardului, in bolile cardiovasculare prevenind infarctul si atacurile cerebrale, ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, spanacul consumat in alimentatia gravidelor contribuie la protejarea sistemului nervos al fatului si la dezvoltarea sa mai buna. Continutul de luteina ajuta la intarirea sanatatii ochilor, in prevenirea cataractei si a degenerarilor maculare datorate varstei.
  6. Este tonic in starile de epuizare, de convalescenta, astenii si este un activator al secretiilor pancreatice si ajuta corpul sa se revitalizeze, este utilizat si in curele de slabit.
  7. Ajuta la scaderea colesterolului rau-LDL, avand efecte hipocolesterolemice prin activarea mecanismului lipidelor. Continutul de magneziu ajuta la prevenirea diabetului de tip II.
  8. Spanacul este considerat si un agent anticancerigen in prevenirea aparitiei celulelor canceroase in special in cazul cancerului pielii si a cancerului de stomac pentru ca protejeaza materialul genetic celular prin compusii flavonoizi continuti.
  9. Spanacul este recomandat in prevenirea cariilor dentare, a tartrului si la mentinerea sanatatii dintilor. Consumul de spanac in stare cruda intareste dantura.

Spanac: mod de utilizare

1.Spanacul se consuma crud in salate. Salatele crude la care se adauga un dressing sau in amestec cu alte legume si branza, au efecte benefice de remineralizare a organismului si efecte anticancerigene. Spanacului refrigerat sau congelat ii scad usor proprietatile vitaminizante si antioxidante, dar are avantajul ca in acest mod poate fi utilizat pe toata perioada anului, iar preparearea mancarurilor este mult mai rapida. Frunzele crude sunt recomandate a fi utilizate in alimentatia copiilor si a varstnicilor.

2.Infuzia de frunze proaspete de spanac obtinuta din 1 lingurita de frunze tocate si oparite cu 1 cana de apa clocotita creste diureza in bolile de rinichi sau bila. Infuzia se lasa 15 minute acoperita, apoi se strecoara si se beau cate 2 cani/zi.

3.Sucul de spanac obtinut prin tocarea, mixarea frunzelor proaspete este benefic in tratarea afectiunilor tubului digestiv. In prepararea sucului de spanac se pot adauga 2 mere fara samburi si 150 ml de apa. Se foloseste in curele de primavara  prin consumarea a cate 500 ml/zi de suc de spanac. Pasta ramasa de la stoarcerea frunzelor se foloseste in piureuri simple sau amestecate cu alte legume.

4.Vinul de spanac. Sucul de spanac se poate adauga la vin rosu (1/4 l de suc de spanac+1pahar vin rosu), obtinandu-se un tonic impotriva anemiilor, depresiilor nervoase si asteniilor.

5.Cataplasmele cu spanac se obtin prin oparirea sau fierberea in ulei de masline/de soia a frunzelor crude de spanac. Cataplasmele se aplica local pentru ameliorarea arsurilor si a ulceratiilor provocate de pecingine. Prin fierbere, spanacul isi pierde principiile sale active.

Spanac: contraindicatii si reactii adverse. Spanacul contine oxalati de potasiu si calciu, de aceea este contraindicat bolnavilor de guta, de reumatism, hepatita, pietre la rinichi sau vezica biliara, artrite, inflamatii gastrice sau intestinale. Continutul de acid uric din spanac face ca acesta sa fie contraindicat in litiaza urica.

Atentie! Spanacul care in timpul prepararii si-a schimbat culoarea din verde proaspat in verde-galbui este daunator organismului si trebuie aruncat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *