Home / Legume / Spanacul de Malabar

Spanacul de Malabar

Originar din India, spanacul de Malabar este o leguma mai bogata in nutrienti decat spanacul nostru autohton (cu care seamana foarte mult la gust dar difera ca si aspect exterior), motiv pentru care a fost aclimatizat si in Europa, chiar daca la o scara foare mica.

Leguma creste sub forma de liana agatatoare care poate creste si pana la 10 m lungime (puteti folosi aceasta particularitate pentru a crea un aspect estetic dirijand-o sa se catere pe gard, pe araci sau chiar pe rozarii), cu frunze mari, dispuse alternativ, de un verde inchis, care la maturitate capata nuante de bordo. Tulpinile sunt de asemeni rosiatice.

Florile sunt mici, albe, roz sau mov, iar fructele, de culoare neagra, formeaza cate o singura samanta fiecare.

In regiunile cu clima tropicala, spanacul de Malabar este o planta perena, la noi insa este o planta anuala deoarece nu rezista in gradina peste iarna.

Este cultivata in doua varietati: una cu frunze mari si verzi, alta cu frunze mai mici si mai rosiatice. Ambele se cultiva la fel si sunt foarte apreciate in gastronomie.

Cum se cultiva?

Pentru a va bucura cat mai repede de frunzele hranitoare ale acestei plante, este recomandata plantarea sub forma de rasaduri.

Puneti semintele in ghiveci pe la sfarsitul lui decembrie, inceputul lunii ianuarie (bineinteles pana la mutarea in gradina rasadurile vor fi tinute in casa ori in sera). Semintele germineaza destul de greu, dupa 4 sau chiar 6 saptamani.

Pe la mijlocul lui martie pot fi mutate in gradina.

Spanacul de Malabar prefera solurile negre, bogate in substante nutritive si bine irigate. Ca toate plantele are nevoie de soare insa nu trebuie asezat in bataia directa a acestuia sau cel putin trebuie sa beneficieze si pe perioade de umbra pe parcursul zilei.

Daca sunt respectate conditiile descrise mai sus, cultivarea spanacului de Malabar nu ar trebui sa puna probleme deoasebite, singurele lucrari de intretinere sunt cele legate de necesarul mare de apa si plivitul buruienilor.

In perioadele de vara torida, dimineata devreme, sapati cate un sant circular in jurul fiecarei plante de spanac de Malabar, turnati in el pana la 10 l de apa si apoi acopeiti-l cu pamant. Aceasta operatiune se face o singura data pe an.

In lipsa unei hidratari corespunatoare, spanacul va inflori prematur si va imbatrani inainte de vreme.

Frunzele si tulpinile se recolteaza vara (iunie-iulie), in vederea consumului, cat sunt inca fragede.

Sunt bogate in minerale si vitamine, contin antioxidanti, regleaza tranzitul intestinal, sunt anticancerigene si pot fi incluse intr-o multime de retete culinare.

Daca de la inceput ati dirijat planta pe araci, va va fi mai usor la recoltare.

Daca vreti sa va bucurati de frunze de spanac de Malabar pana toamna tarziu o puteti face daca plantati semintele in gradina incepand de prin mai, sau daca vara il inmultiti prin butasi. Pur si simplu rupeti cateva bucatele de tulpini si le saditi in pamant, le udati bine creandu-le astfel conditiile ideale pentru a prinde radacini.

Puteti proceda astfel cu tulpinile prea batrane pentru a fi consumate.

Daca sunt lasate in gradina, plantele de spanac de Malabar vor ramane verzi pana tarziu in noiembrie (tot prin toamna se vor coace si fructele de la care puteti recolta seminte pentru anul urmator), cand vor fi ucise de bruma si de frig.

Pentru o noua cultura va trebui sa reluati procesul in primavara viitoare.

Cum sa exploatezi la maxim o gradina mica
Cultivarea si ingrijirea ardeiului

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

One comment

  1. Buna ziua,
    Stiti daca fructele spanacului de Malabar sunt comestibile ?Am vazut ca sunt zemoase , un lichid rosu-violet..
    Multumesc,
    AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit