Home / Legume / Sparanghelul – oportunitate de afaceri pentru legumicultori

Sparanghelul – oportunitate de afaceri pentru legumicultori

O leguma mai putin cunoscuta si apreciata pe plaiurile mioritice (situatie care se va schimba cu siguranta in viitorul apropiat), sparanghelul mai este supranumit si “hrana regilor”, atat datorita istoriei sale cat si datorita gustului delicios si a proprietatilor sale curative.

Planta erbacee perena, cu o veche traditie in tarile din apusul Europei, sparanghelul iese in evidenta prin forma sa iesita din comun, tulpina erecta si viguroasa, frunze mici si tari, cu inflorescente ce bat spre mov.

Ajunge la o inaltime de aprox. 1,5 m.

De la sparanghel se consuma lastarii tineri sub forma unei varieteti de preparate culinare. Regele Frantei Ludovic al XIV lea era absolut fascinat de aceasta leguma, ordonand construirea unor solarii pentru a putea fi aprovizionat cu sparanghel indiferent de anotimp.

In ultimii ani, dupa ce s-au publicat rezultatele cercetarilor stiintifice care au demonstrat proprietatile anticancerigene ale sparanghelului, faptul ca reduce riscul aparitiilor bolilor cardio-vasculare, previne osteoporoza, detoxifica organismul, are un puternic efect antioxidant (si afrodisiac pe deasupra) si multe alte beneficii pentru organism, s-a creat o adevarata isterie a sparanghelului, isterie care contamineaza usor usor si Romania.

In acest context, al cererii tot mai mari pentru aceasta leguma, preturile au urcat rapid (un kg de sparanghel se vinde in Romania cu 30-40 lei/kg), transformand sparanghelul intr-o veritabila oportunitate de afaceri.

Cultura de sparanghel

Pretentiile plantei sunt doua: soare si pamant drenat.

Alegeti deci un teren insorit, fara umbra, eventual sa fie pe o panta usoara pentru a nu retine prea multa apa (sparanghelul uraste terenurile imbibate de apa).

Sparanghelul nu se cultiva usor, existand doua modalitati principale de infiintare a unei culturi: prin insamantare sau prin puieti (material saditor). Se mai poate inmulti si prin divizarea tufelor in primavara dar asta presupune ca deja sa aveti in gradina o cultura de sparanghel.

Presupunand ca pornim de la zero, trebuie sa parcurgem urmatoarele etape: plantarea semintelor (pe la mijlocul lui aprilie) in cuiburi asezate pe randuri paralele, la o distanta de 10 de cm intre plantele de pe acelasi rand si de 35 de cm intre randuri.

Plantarea semintelor trebuie sa se realizeze intr-un loc special amenajat (o pepiniera) deoarece din seminte vom obtine puieti pe care abia din al treilea an ii vom muta in gradina pentru a obtine sparanghel de consum.

Inainte de insamantare semintele se tin 24 de ore pe o farfurie cu apa calduta pentru ca au coaja tare si germineaza destul de greu.

Plantarea se face la o adancime de maxim 5 cm (3 cm e numai bine). Imediat dupa plantare se uda putin (nu exagerati niciodata cu irigarea sparanghelului).

Sparanghelul este o planta cu crestere lenta, daca este bine ingrijit pe timpul verii (irigare zilnica de moderata, plivirea buruienilor concurente, eventual fertilizarea solului), in toamna tulpinile de sparanghel vor avea in jur de 20 de cm inaltime insa nu sunt bune de consum.

Inainte de iernare se taie tijele si se acopera cioturile cu un strat de pamant ca sa nu inghete peste iarna.

La fel se procedeaza si in al doilea an (irigare, plivire, eventual fertilizare cu azot si ingropare inainte de inghet).

Abia din al treilea an de la cultivarea din seminte obtinem puietii din care se va putea recolta sparanghel comestibil.

In a treia primavara, puietii sunt mutat in gradina. Este indicat ca terenul sa fie lucrat si pregatit inca din toamna.

Se planteaza tot pe randuri dar acum la o distanta ceva mai mare decat in cazul semintelor, de asemeni adancimea de plantare va fi mai mare (in jur de 10 cm).

Recoltarea se face de la jumatatea lui mai pana la jumatatea lui iunie. Se recolteaza tijele tinere si se consuma in maxim 3 zile de la recoltare.

Productia la ha este de aproximativ 3 tone dar poate urca si pana la 5 tone in anii buni.

Vestejirea bacteriana a cartofului
Cum sa exploatezi la maxim o gradina mica

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit