Home / Stiri / Specialistii din cadrul SCDL Buzau au reusit sa aclimatizeze Lophantus Anisatus

Specialistii din cadrul SCDL Buzau au reusit sa aclimatizeze Lophantus Anisatus

Lophantus Anisatus este o planta medicinala, aromatica, originara din Centrul Asiei (Tibet, Nepal, China). Planta are o importanta deosebita pentru albine.

Dr. Ing. Costel Vinatoru, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau (SCDL-Buzau) a dezvaluti ca testele pentru adaptarea acestei plante cu importanta melifera ridicata au inceput inca de acum 10 ani:  „Acum circa 10 ani am inceput primele teste de adaptare a plantei Lophantus Anisatus, care este originara din zona Asiei. Este o planta deosebita pentru albine, fiind cotata de specialistii americani in primele 4 plante melifere din lume. Din acest punct de vedere, va pot spune ca floarea infloreste o perioada lunga de timp, circa 5-6 luni de zile, din iunie pana la venirea inghetului, si anume octombrie – noiembrie. In anul al doilea de dezvoltare infloreste chiar cu 10-15 zile mai devreme”.

Dr. Ing. Costel Vinatoru a explicat ca Lophantus Anisatus, prin aromele mentolate puternice tine la distanta rozatoarele din culturi: „Planta ii poate ajuta pe agricultori si sa-si protejeze culturile, impotriva rozatoarelor. Atunci cand este atinsa fie de iepuri, fie soareci de camp, degaja niste substante mentolate, intepatoare”.

Acesta a adaugat ca Lophantus Anisatus  nu este o planta cu pretentii ridicate la tipul de sol:„Planta nu este pretentioasa la tipul de sol, insa pot spune ca este iubitoare de apa. Dupa ce o tundem, taiem lastarii, este bine sa o udam ca sa stimulam refacerea aparatului foliar. Ca metoda de inmultire nu este recomandat semanatul direct. De altfel, nici nu este posibil avand in vedere ca samanta este foarte mica. O putem asemana cu samanta de petunie sau de tutun. Din acest motiv nici planta nu are capacitatea, energia germinativa, pentru a infrange celelalte plante concurente. Se recomanda astfel inmultirea prin rasad. Ca schema de plantare se recomanda la 70 cm intre randuri si 30-35 cm intre plante, pe rand. Momentul semanatului pentru rasad e bine sa fie dupa 20 februarie. Rasadul, la momentul plantarii, poate fi scos in camp undeva la 20 aprilie, in zonele mai calde, iar in zonele moderate, undeva la 1 mai”.

Lophantus-Anisatus, planta aromatica aclimatizata la SCDL-Buzau

sursa foto: SCDL-BUZAU

Submasura 4.1- Investitii in exploatatii agricole. PNDR 2014-2020
Fermierii cu proiecte eligibile pentru PNDR 2014-2020, vor primi 10 milioane de euro nerambursabili

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit