Home / Diverse / Specii de trufe romanesti

Specii de trufe romanesti

Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant, in simbioza cu radacinile anumitor specii de copaci. Sunt cunoscute de mii de ani pentru aroma si gustul lor absolut special. Datorita gustului si a proprietatilor nutritive aceste ciuperci sunt considerate delicatese.  Trufele sunt bogate in proteine, saruri minerale, azot, acizi organici, grasimi, hidrati de carbon si celuloza. Valoarea lor nutritiva este mult mai mare fata de a oricarei plante sau ciuperci.
Aceste ciuperci pretioase se gasesc din abundenta pe teritoriul tarii noastre, ele prezinta interes comercial si culinar ridicat. Cele mai cautate trufe romanesti sunt:
Tuber magnatum pico este originara din Italia si Croatia, la noi a fost identificata in padurile  de stejar, tei si artari. Are culoarea maronie la exterior si rosiatic in interior. Se poate culege in lunile tarzii de toamna si este considerata de cunoscatori drept regina trufelor.
Tuber Aestivum Vit , este o trufa de vara, cu forma neregulata. Are culoare maro negricios la exterior, in interior este alb-gri sau galben-gri. Este raspandita pe teritoriul intregului continent European si creste la radacinile stejarului, carpanului, alunului si al teiului, din padurile batrane. Poate fi gasita din luna mai pana in septembrie.
Tuber Uncinatum iubeste solurile calcaroase din padurile de stejar sau carpen, are forma rotunda, miros placut puternic, culoare maro-rosiatic la interior si maro inchis la exterior.
Tuber Brumare Vit, este o trufa de iarna, poate fi culeasa in lunile decembrie-martie. Are un aspect exterior lucios de culoare maro inchis sau negru-albastrui. Se dezvolta la radacinile alunilor, teilor si stejarilor din Romania, Ungaria, Iugoslavia, Franta si Italia .

Murul (Rubus fructicosus) - importanta agricola
Cultura de rapita - daunatori si combatere

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit