Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău va livra mai multe rasaduri in 2015

In ultimii ani s-a observat o crestere substantiala in randul romanilor care isi cultiva in gradina legumele si plantele aromatice destinate consumului familial. Aceasta crestere se vede clar in cantitatea de rasaduri care pleaca din Satiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, din delcaratiile dr. ing. Constantin Vlad reiese ca: „Legumicultura de tip hobby a luat amploare în ultimii trei-patru ani. Dacă în 2014 au fost produse 1,5 milioane de răsaduri, anul acesta estimăm livrarea a peste două milioane.” Tot aceste ne-a mai informat ca din totalul de rasaduri livrate catre fermiei si gospodari, 75-80% sunt destinate segmentului Hobby, si ca Statiunea ar avea nevoie de contracte mai mari pentru a putea supravietui.
Domnul Constantin Vlad ne-a mai destainuit ca fermierii sunt interesati de soiurile de legume romanesti: „Un procent de peste 70% din livrări este reprezentat de tomate, în special cele din soiurile româneşti – Siriana, Buzău 22, Buzău 47 sau Buzău 1600, dar căutate sunt şi vinetele Drăgaica sau ardeiul lung Cosmin. Pentru amatorii de grădinărit am pregătit şi răsaduri de castravete amar şi numeroase plante aromatice nelipsite din bucătăria românească”.
Directorul Satiunii de Cercetare Legumicola din Buzau a mentionat si faptul ca in cadrul statiunii s-au obtinut soiuri de legme calitative dar care sunt si foarte usor de cultivat, insa numeroase proiecte sunt blocate datorita lipsei de finantare: „Există un portofoliu cu zeci de creaţii valoroase obţinute de cercetătorii noştri, intrarea în supermarketuri, cu seminţe, este uşor de realizat dar necesită anumite investiţii de care în acest moment nu dispunem (…) Noi suntem decapitalizaţi. Din 1990 nimeni nu a mai investit în această unitate. Am trăit cum am putut. Singura soluţie pe care o avem ar fi reprezentată de proiecte finanţate cu fonduri europene. Dar aici nu putem aplica. Staţiunile de cercetare au datorii la bugetul de stat şi din acest motiv nu putem accesa fonduri europene. Avem art. 35 din Legea 45/2009 unde sunt prevăzute modalităţile de finanţare pentru unităţile de cercetare din domeniul agricol. Legea este promulgată de 5 ani, dar nu se aplică. Dacă statul ne-ar asigura un cuantum de finanţare la care adăugăm veniturile proprii ne-am descurca. Aceasta dacă nu ar impune nişte condiţii care ne fac viaţa dificilă. La Buzău s-au făcut lucruri bune, dar nu pe cât de mult se putea face”.