Home / Stiri / Statiunea de cercetare legumicola de la Buzau a aclimatizat plante rare

Statiunea de cercetare legumicola de la Buzau a aclimatizat plante rare

Cercetatorii din cadrul Statiunii de cercetare legumicole, Buzau, au lucrat pana de curand la un proiect nou de aclimatizare a doua plante rare, necultivata pana in prezent in Romania. Este vorba despre Lophanthus anisatus, specie provenita din Asia Mica, cu proprieteti antioxidante binecunoscute, dar si despre Mursalski chai, planta specifica muntilor Balcanici, care are proprieteti anti-inflamatoare deosebite.

Domnul Dr. ing. Costel Vanatoru, seful Laboratorului de Ameliorare si Conservarea a biodiversitatii din cadrul statiunii de cercetare legumicole Buzau, si totodata membru al echipei de cercetere care s-a ocupat de acest proiect, sustine ca s-a finalizat procedeul si tehnologia de cultivare a acestor plante, dar ca s-au si obtinut primele seminte ce vor fi distribuite solicitantilor din tara noastra, promotional.

Dr. ing. Costel Vanatoru a mai declarat: „Lophanthus anisatus, cunoscuta in medicina naturista tibetana ca planta care mentine tineretea, cu efecte anti-imbatranire, poate fi folosita ca planta melifera, aromatica, are numeroase proprietati medicinale, contribuie la sporirea imunitatii organismului prin continutul ridicat de antioxidanti si uleiuri estentiale specifice”. Despre cea de-a doua planta aclimatizata in institutul de cercetere de la Buzau, Mursalski chai, domnul inginer ne-a informat ca: „Pe langa aroma sa deosebita, aceasta prezinta proprietati anti-inflamatorii, gastroprotective, stimuleaza sistemul circulator, prezinta un continut ridicat de flavonoizi, antioxidanti cat si elemente ca fier, potasiu, magneziu, zinc, sodiu si uleiuri volatile, motiv pentru care institute prestigioase din strainatate cerceteaza aceasta planta pentru prevenirea si tratarea Alzheimerului”

Cei interesati de cultivarea acestor doua plante recent aclimatizare, dar si de procesul de crestere, preventie a bolilor, reproducere a Mursalski chai si Lophanthus anisatus, sunt invitati sa se informeze la statiunea de cercetare legumicola Buzau, care are o indelunga istorie in cercetarea si aclimatizarea plantelor rare. Printre alte plante studiate si crescute cu succes de cercetatorii institutului buzoian se numara: kiwano, Cichorium latifolium, Luffa cilindrica s.a.

Unilact Transilvania - cifra de afaceri cu 10% mai mare
Oierii de la Dealu Negru model de competivitate

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit