Home / Cereale / Tehnologia de cultivare a porumbului dulce

Tehnologia de cultivare a porumbului dulce

Porumbul dulce, zaharat este foarte apreciat datorita boabelor hranitoare si pline de nutrineti. Se cultiva pentru calitatile deosebite ale boabelor din faza de lapte. De la acesta este utilizata si matasea, ca remediu colagen, diuretic si hemostatic.
Porumbul dulce este o planta monocotiledonata, din familia Gramineae, se diferentiaza de porumbul normal prin prezenta unor gene, ce afecteaza metabolismul de glucide din endosperm.
Porumbul dulce creste si se dezvolta bine la temperaturi ridicate, si ii scade productivitatea daca in perioada infloririi este afectat de seceta. Cerintele de apa sunt medii spre mici. Acesta are pretenii ridicate in privinta calitatii solului.  Cel mai bine se dezvolta in solurile adanci, luto-nisipoase, ce permit dezvoltarea radacinilor puternice.
Porumbul zaharat se cultiva prin semanat pe camp primavara. Pregatirea trenului incepe toamna, cande se curata resturile vegetale din cultura anterioara. Se afaneaza terenul, se fac lucrari de nivelare, fertilizare, se aplica solutii chimice pentru profilaxia daunatorilor.
Cultura se realizeaza prin semanat, dupa ce tempratura solului este constanta de 8-10 grade, din a doua jumatate a lunii aprilie. Semanatul se realizeaza mecanizat, pe randuri la distante de 80 cm si 20 cm distante intre plante. Adancimea semintelor trebuie sa fie de 5-7 cm.
Pentru intretinerea culturilor de porumb dulce se vor efectua lucrari de combatere a buruienilor, prin aplicarea de tratamete si prasile mecanice. O atentie deosebita trebuie acordata udarii, o prima irigare se realizeaza cand plantele au 10-15 cm inaltime. Recoltarea se face din iulie pana tarziu in toamna. Stiuletii de lapte sunt buni la 20-25 de zile dupa aparitia matesii. Recotarea se face manual, porumbul poate fi pastrat sau nu de panusi. Depozitarea si ambalarea se face imediat, in zone umbrite, pentru ca boabele isi pierd rapid proprietatile culinare.

Boli produse de virusuri la grau, simptome si combatere

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *