Home / Cresterea animalelor / Tehnologia de tundere a oilor

Tehnologia de tundere a oilor

Tunderea oilor este un procedeu care se efectueaza anual. Perioada optima este 15 mai-15 iunie, cand temperatura medie depaseste 10 grade. In cazul oilor din rasa Turcana, procedeul se poate repeta si in luna septembrie. Tunderea se face de obicei dupa ce oile sunt scoase din saivane, la pasunat. Mieii nascuti in anul curent pot fi tunsi in perioada iulie-august, dupa ce lana are lungimea de 4 cm.  Ovinele trebuie tunse, cand temperaturile sunt ridicate pentru a nu crea disconfort termic si implicit productie de lapte scazuta. Stresul termic mai contribuie la scaderea apetitului si tulburari ale  procesului de termoreglare.
Pentru efectuarea unui tuns eficient trebuie indeplinite urmatoarele actiuni: pregatire oilor, prin asigurarea de hrana si odihna corespunzatoare; curatatarea cojocului de resturi vegetale; se stabileste ordinea de tuns a animlelor (inai sunt tunse oile stepe, apoi mioarele, miorii, oile mame şi la urmă berbecii); trebuie asigurate la indemana ustensilele necesare ( foarfeci/ agregat de tuns, polizor pentru ascutit; masa-gratar din plasă pentru scuturarea şi ambalarea cojocului, cantar); locul de tuns trebuie curatat si igenizat.
In lume au fost dezvoltate si aplicate cinci metode de tuns:
1. Tunderea manuala, este cea mai utilizate la noi in tara si se efectueaza cu foarfece de tuns. Are productivitate scazuta.
2. Tunderea mecanica, se face cu masini de tuns, productivitatea de dubleaza, lana este tunsa uniform, productia de lana este mai mare.
3. Tunsul chimic, consta in administrarea unor substante ciclostatice, care opresc diviziunea celulară la nivelul stratului generator al bulbului pilos. In Romania este doar la nivel de experiment.
4. Tunsul biologic, consta in administrarea de hormoni locali care au efect citostatic numai la nivelul stratului generator al bulbului. Datorita costurilor ridicate, nu este utilizat in tara noastra.
5. Tunsul cu robot, mecanic sau cu laser, se face usor, este foarte utilizata in Australia, si este in curs de perfectionare.
Oile tunse sunt preluate de ciobani care le dezinfecteaza eventualele taieturi cu tinctura de iod.

Hranirea iezilor
Vacile de carne din rasa Angus

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit