Home / Legume / Telina (Apium gravedens) proprietati nutritive. Cultura de telina

Telina (Apium gravedens) proprietati nutritive. Cultura de telina

Telina (Apium gravedens) este o planta medicinale, legumicola, foarte bogata in vitamine si minerale. Este cultivata pentru radacina  tuberizata, tulpinile verzi si frunzele mari cu aroma intensa.

Telina este bogata in vitaminele A, B şi C, saruri minerale, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida ( substanta specifica telinei).

Radacina are numeroase beneficii asupra organismului are actiune puternica vermifuga, iar prin continutul mare de magneziu si fier este un mijloc eficient in combaterea anemiei si pentru activarea sistemului circulator. Datorita substantelor pe care le contine este un agent digestiv, diuretic, antiasmatic, carminativ si expectorant excelent.

Cultura de telina este usor de realizat. In asolamentele legumicole, pentru prevenirea unor boli specifice cum sunt: Phoma apicola, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium oxysporum, trebuie sa se respecte o rotatie stricta de 3-4 ani.

Terenul trebuie atent lucrat pe adancime, pentru o dezvoltare buna a rizomului. Aratura adanca se realizaeza toamna, la 25-39 cm adancime, in acelasi timp sunt  incorporate in sol si ingrasamintele organice si o parte a celor chimice. Solul trebuie bine afanat in primavara, tot in primavara se repetata, fertilizare, eventual si udare de aprovizionare.

Terenul trebuie bine nivelat. In tara noastra se practica cultura prin rasad, care trebui atent pregatit cu cca. 30 de zile inainte de infiintarea culturii in camp.  Rasadurile pot fi plantate in camp in a doua jumatate a lunii aprilie.

Pe suprafete mici si pe teren plan se pot planta randuri echidistante, la 50×25 cm sau 40×30 cm (la soiuri cu crestere mai putin viguroasa), asigurand o desime a culturii de 70.000 pana la 80.000 plante/hectar. La soiurile viguroase si la culturile tarzii, se planteaza la 50-60×40-50 cm, realizand o desime a culturii de la 40.000 pana la 50.000 plante/hectar.

Plantatul se face manual, se acorda atentie sporita, ca nivelul coletului rasadului sa fie la nivelul solului. Urmatoarea etapa este de bilonare a plantelor si se realizeaza dupa plantare, acest pas asigura prinderiea rasadurilor.

Udarea dupa plantare, se realizeaza cu scopul de a favoriza prinderea tuturor plantelor, care la terenul nemodelat se face prin aspersiune, iar la cel modelat, conducand apa pe rigole, fara a produce baltiri.

Lucrarile de intretinere, specifice culturii de telina sunt: prasitul, irigarea, fertilizarea faziala, inlaturarea frunzelor imbatranite, combaterea agentilor patogeni, recoltarea radacinilor de telina.

cultura de telina

Soiuri de ardei omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau
Vanata, Solanum melongena, proprietati nutritive. Soiuri de vinete traditionale

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit