Home / Stiri / Terenurile agricole sunt mai scumpe cu 50% fata de anii trecuti

Terenurile agricole sunt mai scumpe cu 50% fata de anii trecuti

Dupa ultimi ani in care investitorii straini au cumparat suprafete foarte intinse de terenuri agricole, acestea au suferit cresteri remarcabile de pret, scumpindu-se si cu 50% in anul 2014. Dar chiar si cu aceste cresteri destul de mari, pamantul romanesc se vinde chiar si de 10 ori mai ieftin fata de pamantul agricol din celelalte tari europene. Diferente de pret s-au observat de la o zona la alta, in functie de calitatea solului.

Cresteri foarte mari pentru pretul terenurilor arabile s-a sesizat in judetul Brasov, unde acum zece ani investitorii straini puteau cumpara zeci de hectare de teren cu doar cateva mii de euro. Acum insa situatia s-a modificat, un hectar de teren arabil a ajuns sa poata fi achizitionat cu suma de peste 9.000 de euro. Unul dintre motivele pentru care a crescut pretul terenurilor agricole atat demult, in judetul Brasov, este si comasarea pamantului astfel incat, cumparatorul poate cumpara suprafate intinse de teren si poate dezvolta cu usurinta agricultura durabila de calitate. Terenurile pot fi foarte bine exploatate de agricultori dar si de fermierii doritori sa intemeieze ferme de vaci, oi sau capre.

Un alt exemplu pozitiv este judetul Olt, unde doar in ultimul an pretul pentru terenurile agricole s-au triplat. Aici, motivul de scumpire a pamantului este mediul climatic proprice pentru dezvoltarea cerealelor, care sunt foarte cautate pe pietele internationale. Presedintele sindicatului producatorilor agricoli din Olt, domnul Ion Paunel a declarat „Un teren arabil, agricol, în județul Olt se vinde cu minim 3.000 de euro, ajungând undeva între 5,6,7 mii de euro”.

Preturi mari pentru terenurile agricole sunt si in judetul Constanta. Aici pretul unui hectar de teren agricol a ajuns sa depaseasca 3.400 de euro, asta datorita apropierii de port, fapt ce inlesneste transportul cerealelor, care sunt in general cultivate si exportate.

Insa chiar si cu aceste cresteri de pret pentru terenrurile agricole din ultimii ani, pretul pamantului tot este foarte mic comparativ cu tari precum Marea Britanie, Franta sau Olanda.

MADR a propus un plan de relansare a pietei produselor lactate
Embargoul impus de Rusia pentru produsele agroalimentare din UE ar putea fi relaxat

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit