Home / Stiri / Tinerii din Timis interesati de sectorul apicol

Tinerii din Timis interesati de sectorul apicol

Cu prilejul desfasurarii Târgului Apicol Internaţional de la Ghiroda, care s-a tinut in perioada 7-8 martie 2015, domnul ing. Dan Ciublea, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Timiş a prezentat cateva dintre problemele cu care s-au confruntat crescatorii de albine din acest judet, acesta a amintit de vremea capricioasa si concurenta neloiala a comerciantilor din Republica Moldova sau China care au ingreunat activitatea apicultorilor.

La Târgul Apicol Internaţional de la Ghiroda au participat producatori dar si specialisti din domeniul apicol din numeroase tari precum România, Serbia, Ungaria şi Croaţia.

Domnul ing. Dan Ciublea a declarat ca in sustinerea activitatii crescatorilor de albine au fost masurile luate de Ministerul Agriculturii in cadrul Programului National Apicol: “Neonicotinoidele continuă să fie o problemă. Acestea reprezintă un pericol pentru albine, de aceea fermierii trebuie să ne anunţe din timp, atunci când stropesc culturile. Agricultorii vor să facă producţii mari, iar nouă nu vrem să ne moară albinele. Anul 2014 a fost mai dificil şi din cauza vremii capricioase, apicultorii fiind cerşetorii naturii. De asemenea, a fost o lipsă de cules la floarea de salcâm, la floarea de tei, iar pe alocuri, la floarea-soarelui. Am avut noroc cu minimis-ul de la guvern, care a venit în sprijinul familiilor de albine pentru iernare, dar şi cu ajutorul primit prin Programul Naţional Apicol. Astfel, crescătorii de albine şi-au mai acoperit lipsurile”. Acesta s-a declarat multumit de faptul ca Asociatia Crescatorilor de Albine Timis are un numar tot mai mare de membri, la inceputul lui 2015 fiind peste 1200, care poseda in total cca. 30.000 de familii de albine: “Apicultura a devenit o atracţie pentru tineri, fiindcă este o ramură foarte sprijinită de Uniunea Europeană şi de Ministerul Agriculturii”.

Tutunul de Dolj, pe cale de disparitie
Romania va primi fonduri de 168 de milioane de euro pentru pescuit

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit