Home / Cresterea pasarilor / Tot ce trebuie sa stii despre cresterea curcanilor

Tot ce trebuie sa stii despre cresterea curcanilor

Mult mai saraca in colesterol si mai sanatoasa decat carnea de porc, dar mai indestulatoare decat cea de gaina, carnea de curcan isi face incet, incet loc pe masa de sarbatori a romanilor.

Astfel, o piata in crestere are nevoie de o oferta pe masura care sa ii satisfaca cerintele. In acest context s-a inmultit si numarul crescatoriilor de curcani la nivel national.

Daca doriti sa faceti o afacere pornind de la o ferma de curcani sau pur si simplu doriti sa puneti bazele unei crescatorii de familie, atunci cititi cu atentie randurile de mai jos, din ele veti afla tot ce trebuie sa stiti despre cresterea curcanilor.

Puii de curca sunt sensibili in primele saptamani de viata, insa odata ce trec de aceasta perioada critica, sunt pasari destul de puternice si de rezistente.

Adaposturile

Daca nu vreti sa alergati dupa ei sau sa nu stati mereu cu frica in san din cauza pasarilor si animalelor pradatoare, atunci cel mai indicat este sa tineti curcile in voliere cu padoc, daca este vorba despre o ferma mica spre medie, sau in hale special amenajate pentru cresterea pasarilor.

Padocurile trebuie prevazute cu stinghii de lemn pe care pasarile sa innopteze si cu fante de aerisire. Pe timp de noapte si pe timp de iarna cotetele se vor inchide complet, asa ca trebuie sa fie suficient de spatioase, luminate si de aerisite.

Puii nu trebuie sa depasasca o densitate de 10 – 15 indivizi pe mp, tineretul, aprox. 5 – 7 pe mp, iar adultii maxim 1 pe mp. Contactul cu alte pasari trebuie evitat iar adultii si puietul trebuie tinuti in sectiuni separate.

Acelasi lucru este valabil si pentru crescatoriile mari de tip hala, numai ca aici se adauga si dispozitivele de hranire si de adapare, precum si cele de ventilare.

Atat puii cat si adultii trebuie sa faca miscare, altfel calitatea carnii va fi grav afectata.

Hrana

Poate fi vorba de furaj concentrat, achizitionat din comert (cele mai multe crescatorii intensive de curcani apeleaza la furajul starter pentru pui), sau de hrana naturala si bio, preparata in propria gospodarie.

Indiferent de hrana aleasa acesta trebuie sa fie cat mai variata pentru a asigura o paleta larga de vitamine, minerale si nutrienti. Astfel, pentru pasarile adulte se recomanda cerealele, porumbul, semintele de floarea soarelui, verdeata, urzici fierte, tarate inmuiate in apa, uruiala, trifoi si lucerna maruntite si uscate etc.

Pentru pui se recomanda un amestec format din urzici fierte, bine maruntite, combinate cu faina de porumb si apa, pana ce se formeaza o pasta omogena si verzuie. Pentru un spor de proteine se poate adauga si cate un albus de ou.

Pe masura ce cresc alimentatia poate fi completata cu grau si alte cereale si seminte de dimensiuni mici.

Inmultirea

Curcanii sunt poligami iar cele mai bune rezultate sunt obtinute in familiile cu un mascul si 6-7 femele. Pot fi grupati in separeuri-matca respectandu-se acest principiu.

Curcile au un instinct matern dezvoltat, insa daca urmariti sa aveti o ferma in sistem intensiv atunci va trebui sa va bazati pe incubatoare si hale de tip cresa (sau o sectiune de “cresa” in cadrul halei principale).

Spre deosebire de adulti puii sunt mai sensibili si vor avea nevoie de un plus de lumina. In acest sens puteti folosi becuri asezate mai aproape de sol sau lampi electrice.

Puii trebuie feriti de umezeala, altfel racesc si mor.

In 20 de saptamani puii pot ajunge la varsta si mai ales la masa potrivita pentru sacrificare. Mai exact la 15 kg femela si 20 kg masculul. Aici conteaza foarte mult si rasele pe care le avem (rasele grele sunt cele mai potrivite daca urmarim productia de carne).

Valorificarea produselor

Carnea si ouale sunt produsele prin care sunt generate incasarile in economia unei ferme de curcani. Daca le este asigurata o temperatura de aprox. 25 de grade Celsius, o curca poate produce 200 de oua pe an, incepand cu varsta de 6 luni.

Un ou de curca se vinde cu aprox. 5 lei bucata, iar un kg de carne de curcan cu 50 lei. O ferma mai poate realiza venituri si din vanzarea puilor, un pui de curca vanzandu-se la piata cu aprox. 20 lei/buc.

Video - Carnea de curcan este cea mai benefica pentru sanatate
Sfaturi pentru ingrijirea pasarilor iarna

About Cristina P

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit