Home / Cresterea animalelor / Tulburari digestive intalnite la bovine

Tulburari digestive intalnite la bovine

Procesul de digestie la bovine este unul foarte complex, este influentat de actiunea unor factori chimici si mecanici din componenta tractului digestiv. Segmentele aparatului digestiv la bovine indeplinesc patru functii: digestiva, de aparare (bariera A), de sinteza si de excretie. Daca aceste activitatii sunt perturbate pot aparea tulburari grave care duc la imbolnavirea animalului. Printre factorii care duc la tulburari ale functiilor digestive sunt: factorii exogeni (biologici, alimentari, de zoogiena) si endogeni.
Printre tulburatile digestive  de sensibilitate ce pot apara la bovine sunt: gastralgia, colica, vomitarea.
Gastralgia se manifesta prin dureri gastrice, cauzate de contractii spastice ale musculaturii stomacului. Acestea apar in caz de foame, de hipoglicemie sau de patrunderea ascarizilor in stomac.
Colica, poate fi reala, falsa sau simptomatica. Poate fi o manifestare a unei boli grave. Cauzele principale care favorizeaza aparitia acesteia sunt: consumul furajelor excesiv maruntite, lipsa temporara a acestora, consumul de apa rece si afectiunile stomatologice netratate.
Vomitarea, se manifesta prin eliminarea orala, exploziva a continutului gastric. Acesteia i se asociaza contractarea musculaturii abdominale si a diafragmei, miscarile antiperistalice ale esofagului si stomacului, hipersalivatie si greata.
Alte tulburari pot aparea din pricina modificarilor cantitative si calitative, ale consumului de alimente: polifagia, bulimia, anorexia, hipofagia.
Bulimia la bovine reprezinta consumul exagerat de alimente, apare de obicei ca simptom a unei boli psihice sau a unor nevroze. Senzatia de foame insoteste animalul dupa ce acesta a fost hranit. Este o boala specifica animalelor batrane, si poate duce la obezitate.
Anorexia este lipsa totala a poftei de mancare. Este o manifestare a bolilor intestinale, orale, dar se intalneste si in bolile febrile si cronice.

Rase de oi romanesti
Rase de capre din Romania

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit