Home / Stiri / Tutunul de Dolj, pe cale de disparitie

Tutunul de Dolj, pe cale de disparitie

Potrivit datelor furnizate de reprezentatii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Dolj (DAJ), suprafetele cu tutun cultivate au scazut semnificativ in acest judet, in anul 2014 ajungand la 143 de hectre. Desi Uniunea Europeana incurajaza cultivarea terenurilor cu tutun prin acordarea de subventii semnificative, se pare ca agricultorii de aici se confrunta cu dificultati in colectarea plantelor de tutun pentru prelucrare.
Directorul DAJ Dolj, Cristina Emanuela Vladu, a declarat in sedinta Colegiului Prefectural Dolj : “O situaţie specială o aveam la tutun, unde suprafeţele cultivate sunt nesemnificative, deşi UE oferă subvenţii atrăgătoare, pe de o parte din cauza neseriozităţii partenerilor care colectează tutunul pentru prelucrare şi pe de altă parte din cauza îmbătrânirii populaţiei active din mediul rural, fiind o cultură care necesită un volum mare de muncă manuală”.
Doamna Cristina Emanuela Vladu a apreciat ca in Dolj, s-a constatat o reorientere a agricultorilor asupra culturilor de grau. Conform spuselor acesteia in perioada 2009-2013, producatorii agricoli au cultivat suprafete mari de teren cu grau, au reusit sa construiasca silozuri de depozitare a cerealelor cu fonduri europene nerambursabile, si au reusit sa optimizeze pretul de vanzare a granelor.
Cu privire la culturile de secară, orz de toamnă şi primăvară, orzoaică de primavară şi de toamnă Cristina Emanuela Vladu a precizat ca nu au existat modificari semnificative in cultura acestora. In cadrul sedintei aceasta a mai declarat ca: “La floarea soarelui se remarcă o creştere constantă a suprafeţelor cultivate datorită interesului agricultorilor ca urmare a cererii constante pe piaţă şi a rentabilităţii acestei culturi. Nu acelaşi lucru îl putem constata la rapiţă, care a suferit un recul puternic în perioada 2011-2013 din cauza condiţiilor climatice înregistrate în anii respectivi, caracterizaţi fie prin lipsa apei în perioada de semănat fie prin temperaturi scăzute în timpul iernii’.

Conditii de crestere a puilor de prepelita
Tinerii din Timis interesati de sectorul apicol

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit