Home / Stiri / Uniunea Europeana a aprobat fonduri pentru promovarea legumelor

Uniunea Europeana a aprobat fonduri pentru promovarea legumelor

Uniunea Europeana a aprobat fonduri pentru promovarea legumelor. Comisia Europeana doreste promovarea legumelor si fructelor produse pe teriotoriul UE, si pentru desfasurarea acestor proiecte a aprobat fonduri in valoare totala de 130 milioane de euro. Comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan a anuntat ca  banii destinati promovorii produselor agricole vin ca urmare a embargoului rus.
Tarii noastre i-au fost aprobate doua proiecte din totalul de patruzeci si unu. Un proiect este al Asociaţiei Naționale a Producătorilor de Ciuperci din România si a primit 1,5 milioane de euro. Cel de-al doilea apartine Organizației Romconserv, în parteneriat cu două firme, din Cipru (Panagrotikos) şi din Grecia (Delkof) si primeste 1,4 milioane de euro pentru a face cunoscute conservele de legume in tarile din Azerbaidjian, Belarus, China şi Rusia.
Presedintele Romconserv, Aurel Tănase, a precizat vor promova produsele prin participare la targuri si expozitii si alte evenimente: “Vom participa la târguri, expoziţii, misiuni de afaceri, degustări în lanţuri de magazine. Finanţarea este asigurată în proporţie de 50% de UE, 30% de Ministerul Agriculturii şi 20% de Romconserv, iar banii vor veni până la sfârşitul anului”.
Celalalat beneficiar al fondurilor, Eugen Băjenaru, presedintele asociaţiei Naționale a Producătorilor de Ciuperci din România, este suparat din pricina  deciziei Guvernului de a nu sustine aceasta ramura a agriculturii: “Noi am depus cereri pentru sprijin cuplat şi pentru promovare. Ne-a fost aprobată promovarea, dar am fost eliminaţi din lista cu sprijin cuplat, schemă de plată care se acordă prin PAC, în perioada 2015-2020. Viermii de mătase au primit sprijin, ciupercile nu”. Acesta a explicat ca ciupercariile din Romania au nevoie de mai multa sustinere financiara in partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale:”nu poți promova o industrie care moare”.

A fost finlizata lista de alimente cu TVA 9%
Fermierii din tara au semnalat probleme la culturile de rapita si porumb

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit