Home / Plante medicinale / Usturoi, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
usturoi

Usturoi, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Usturoiul ( Allium sativum) este o planta erbacee din familia Apiaceae, intalnit la noi ca planta cultivata, leguma, condimentara, medicinala, originara din Asia Mica si Vestul Chinei. In vorbirea populara, usturoiul mai este numit si liu, ai de gradina, aniu, ostoroi. Poate fi consumat atat bulbul cat si frunzele in stare proaspata sau adaugat in timpul prepararii mancarurilor. Este bine ca usturoiul sa fie zdrobit si lasat zece minute pentru ca prin oxidare se activeaza principiile sale active. Este o planta ale carei proprietati terapeutice erau folosite inca din antichitate. Usturoiul este mentionat pentru proprietatile sale terapeutice intr-un manuscris sanscrit vechi de 5000 de ani. Egiptenii il intrebuintau la tratarea bolilor de inima, in hipertensiune, la scaderea valorilor colesterolului, in infectii, raceli.

Medicii Hipocrates, Dioscorides recomandau consumul de usturoi pentru tratarea bolilor pulmonare, problemelor de circulatie si a tumorilor albe. Usturoiul era consumat pentru a preveni raspandirea bolilor contagioase. Romanii il foloseau in alimentatia soldatilor. In Evul Mediu, usturoiul era utilizat impreuna cu alte plante contra ciumei. Medicul Pasteur a recomandat consumul de usturoi impotriva infectiilor in timpul primului razboi mondial. In tara noastra este folosit usturoiul in obezitate, hipertensiune, gripa, raceli. In credinta populara, usturoiul alunga spiritele rele. Uneori este evitat consumul de usturoi datorita mirosului pe care il capata respiratia si transpiratia pielii la cateva ore dupa ce il consumam, dar la noi in tara, usturoiul este folosit des pentru gustul bun pe care-l da preparatelor din carne, ale unor mancaruri. Mirosul usturoiului este atenuat atunci cand este gatit cu ou sau lapte. Dupa ce se consuma usturoi se poate mesteca patrunjel sau cuisoare, busuioc, menta, cimbru, ienibahar pentru a reduce din mirosul puternic. Usturoiul se recolteaza la sfarsitul verii si se pastreaza in locuri uscate si racoroase (in jur de 18°C) pentru a i se opri incoltirea.

Usturoi: caracteristici generale.

Usturoiul este format dintr-un bulb rotund cu multi catei inveliti individual in cate o tunica lucioasa, tare, de culoare alb-rozalie, cu nuante spre purpuriu, care nu se consuma. In exterior bulbii sunt prinsi intr- o tunica comuna, pergamentoasa. Toti bulbii/cateii de usturoi sunt prinsi la baza pe un disc comun de care sunt fixate radacinile firoase. Frunzele plantei sunt liniar plane, lungi pana la 20-60 cm, cu varful ascutit, lanceolat. Usturoiul dezvolta din mijlocul catelului/ bulbului o tulpina cilindrica, inalta pana la 60-90 cm, umpluta cu maduva in varful careia se formeaza o inflorescenta globuloasa, invelita intr-o spata membranoasa. Contine inulina, alicina, garlicina, vitaminele A, C, B1, B6, PP, seleniu, fier, arsenic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, germaniu, iod, proteine, 70 de compusi cu sulf. Usturoiul are rol antiiflamator, antibiotic, antiviral, antifungic, antibacterian, antihelmitic, tonic, detoxifiant, sudorific, expectorant, antispastic, colagog, febrifug, stomahic, hipotensiv, hipocolesterolemiant.

Usturoi: proprietati si beneficii

1.Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural. Usturoiul proaspat ucide bacteriile E. coli, Salmonella, Proteus, Pseudomonas, combate fungile, bacteriile, infectiile, viermii intestinali (oxiuri, limbrici, tenie). Contine germaniu si seleniu organic care ajuta organismul sa lupte impotriva streptococilor ce produc scarlatina, difteria.

  1. Usturoiul este un adjuvant pe langa tratamentul medicamentos pentru hipertensiune. Scade valorile hipertensiunii arteriala, previne bolile arteriale si nu interactioneaza cu medicamentele pe care le ia pacientul. Germaniul si seleniul previn inflamarea invelisului inimii. Usturoiul contine ajoena care fluidizeaza sangele, dilueaza din cheagurile formate si imbunatateste circulatia si functiile inimii. Alicina previne formarea plachetelor arteriale care pot provoca atac de cord sau accident vascular. Consumul regulat de usturoi este o profilaxie in ateroscleroza. Alicina din usturoi scade nivelul de colesterol LDL si creste cel de HDL, contribuind la scaderea tensiunii arteriale. Usturoiul reduce tensiunea arteriala sistolica si diastolica la persoanele cu hipertensiune, dar nu o scade la persoanele cu tensiune normala. Ajuta la combaterea spasmelor arterelor coronare si a tahicardiei, reducand crizele de angina pectorala, previne infactul de miocard. Stimuleaza circulatia periferica la persoanele care au afectiuni ale arterelor periferice, reda din mobilitate si imbunatateste timpul de mers pe jos.
  2. Detoxifica intestinul de bacteriile de putrefactie, alicina continuta in usturoi stimuleaza secretia de enzime digestive si intensifica fluxul sanguin ce trece prin ficat, ajutandu-l sa functioneze mai usor. Ajuta la eliminarea gazelor, calmeaza crampele si inflamatiile abdominale. Combate constipatia stimuland miscarile peristaltice ale peretilor intestinali. Usturoiul este consumat in bila lenesa, colite de fermentatie, flatulenta, balonari, constipatie.
  3. Consumul de usturoi este un remediu in infectiile ochilor, nasului si gatului, la tratarea infectiilor la nivelul urechii la copii prin rolul sau antiseptic. Cel mai mult ajuta organismul la inceputul instalarii gripei, cand opreste inflamatiile faringiene si congestiile pulmonare.
  4. Usturoiul ajuta in problemele aparatului genital feminin. Reduce iritabilitatea, anxietatea, balonarea, umflarea picioarelor, umflarea dureroasa a sanilor, tulburarile tiroidiene, anemia, ametelile, greturile, migrenele. Reduce durerile de cap si crampele la nivelul picioarelor.
  5. Scade glicemia si trebuie utilizat ca adjuvant in diabet doar dupa recomandarea medicului. Usturoiul imbunatateste rezistenta la insulina datorata abundentei de zaharuri rafinate si indulcitori artificiali pe care le ingeram odata cu produsele cumparate din comert. In cazul diabetului juvenil, alicina repara tesutul pancreatic, cel care produce insulina.
  6. Usturoiul este folosit cu eficienta in lupta impotriva virusului ce cauzeaza herpesul, poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, iar extern in tratarea micozelor de la picioare, candidozei vaginale, verucilor vulgare, ulceratiilor cutanate, in pitiriazis. Calmeaza iritatiile produse de intepaturile de insecte. Grabeste cicatrizarea si vindecarea ranilor.
  7. Usturoiul este un antiinflamator puternic. Intareste organismul impotriva racelilor, reduce din intensitate durerile produse de iritatiile din gat, previne riscul de imbolnavire de cancer. Usturoiul ajuta la reducerea inflamatiilor dureroase la nivelul incheieturilor provocate de guta, reumatism. Este benefic si in parodontoza. Bolnavilor de artrita cu inflamatii acute consumul intern de usturoi le poate accentua durerile, de aceea ei vor urma sfatul medicului.
  8. Seleniul si germaniul organic continut de usturoi ajuta organismul in lupta impotriva proliferarii celulelor cancerigene. Previne cancerul gastric, de piele, de colon si cancerul pulmonar. Substanta activa din usturoi numita dialil disulfid ajuta organismul in distrugerea celulelor canceroase, a tumorilor papilare si intareate sistemul imunitar. Ajuta la prevenirea cancerului de prostata, san, vezica urinara, esofag, laringe, stomac, colon. Continutul ridicat de vitaminaB6 stimuleaza cresterea de celule noi, imprimand bolnavilor o stare de bine si optimism. Persoanele care consuma usturoi in mod frecvent reduc riscul de raceli si infectii respiratorii. Usturoiul stimuleaza activarea si formarea de celuleT si B,cu rol preventiv in viroze, gripe, raceli
  9. Usturoiul detoxifica organismul de metale grele, eficient in special in intoxicatia cu plumb. Previne cancerul cailor digestive. Combate alergiile cutanate, rinitele alergice, cameaza durerile de dinti. Contine iod si este eficient in tratarea hipertiroidiei. Fiind bogat si in vitamina C, usturoiul este benefic in tratarea scorbutului. Usturoiul are proprietati afrodisiace si e folosit in tratarea pe cale naturala a impotentei si a efeminarii la barbati prin cresterea secretiei de testosteron. Astfel se dezvolta masa musculara in detrimentul tesutului adipos.
  10. Folosit in stare proaspata sau ca decoct in lapte, usturoiul elimina parazitii intestinali. Preventiv, se bea cate o jumatate de pahar de decoct de usturoi in lapte timp de 2-3 saptamani.
  11. Usturoiul este recomandat in curele se slabire. In cosmetica, usturoiul ajuta la vinderea tenului acneic prin distrugerea bacteriilor care produc infectia. Continutul mare de antioxidanti il face sa ajuta la prevenirea imbatranirii. Consumul de usturoi tonifica pielea, o catifeleaza, ajuta la intarirea unghiilor. Sucul de usturoi se foloseste in adaos cu miere de albine pentru tratarea tenului seboreic. Pentru a se preveni caderea parului usturoiul este folosit in amestec cu putin ulei de masline la masarea scalpului. Elimina si matreata. Intareste unghiile.

Usturoi: mod de utilizare

  1. In tratarea racelilor, astmului, tusei, bronsitei se consuma cate o capatana de usturoi proaspat pe zi. Mujdeiul se obtine prin zdrobirea cateilor de usturoi, lasati pana la zece minute sa se oxideze.Se adauga dupa gust, zeama de lamaie, sare, putin ulei de masline, la alegere: iaurt, pasta de tomate, patrunjel verde care se zdrobeste odata cu cateii de usturoi. O cura de trei saptamani prin administrarea zilnica a sucului de la cate 3 catei de usturoi, fara sa se manance nimic pana la amiaza intareste sistemul imunitar, previne infectiile. Consumat dimineata, efectul antibacterian al usturoiului este puternic. Pentru inlaturarea mirosului neplacut se mesteca patrunjel, menta, cuisoare, plante aromate. De regula, se recomanda ca adultii sa consume cate trei catei de usturoi/zi, in mai multe reprize, adica 4g/zi, iar copiii mici sa nu consume mai mult de un sfert de catel de usturoi de 2 ori/zi. Copiii mai mari pot consuma pana la o jumatate de catel, cel mult de doua ori/zi. Usturoiul crud nu se consuma in inflamatiile acute ale gatului, in stomatite sau inflamatii ale mucoasei bucale deoarece poate provoca leziuni ce vor intarzia vindecarea.
  2. Tinctura de usturoi se prepara din o treime de usturoi pisat si 2 parti de alcool alimentar. Se lasa la macerat timp de doua saptamani, agitandu-se de cateva ori/zi. Se strecoara si se pastreaza la rece. Se iau cateva picaturi diluate cu putina apa, dimineata, pe stomacul gol. Astfel, se incepe de la trei picaturi, se adauga zilnic cate o picatura pana se ajunge la 25 de picaturi/zi si apoi se scade cate una din numarul de picaturi pana se ajunge din nou la trei. Pentru accentuarea circulatiei sanguine se face o tinctura mai concentrata din 400 g de usturoi pisat la 1 litru de votca. Se lasa la macerat doua saptamani, se filtreaza si se iau cate 20 picaturi de 2 ori/zi, diluate cu putina apa. in hipertensiune se ia ca adjuvant tinctura de usturoi, cate 3 lingurite/zi. Pentru tratarea candidozei bucale se fac clatiri ale gurii cu o jumatate de lingura de tinctura de alcool diluata cu putina apa, repetandu-se de 2-3 ori/zi.
  3. Pulberea de usturoi se gaseste in magazinele naturiste si se foloseste in aceleasi tratamente naturiste ca si usturoiul proaspat. Exista capsule cu extract de usturoi care se iau la recomandarea medicului si nu au mirosul neplacut al usturoiului proaspat. Prin procesare se distruge alicina.
  4. In tratarea bolilor cailor respiratorii se poate face un sirop din 200 g usturoi, jumatate de kg de zahar, un litru de apa. Se fierbe pana incepe sa se lege, se strecoara si se iau zilnic cate 3 linguri. Este benefic acest sirop si in prevenirea tuberculozei, pneumoniei, congestiei pulmonare.
  5. Cataplasme cu usturoi zdrobit in amestec cu miere sau comprese cu sirop de usturoi se aplica in tratarea piciorului de atlet, abcese cutanate, ulceratii, acnee, pitiriazis. Cataplasmele cu usturoi se tin cel mult 30-60 de minute. Daca sunt aplicate pe o piele sensibila si incepe sa usture, se indeparteaza. Pentru a opri raspandirea mirosului si evaporarea principiilor active se acopera.
  6. Ceaiul de usturoi se poate obtine din doi catei de usturoi zdrobiti peste care se toarna 100 ml de apa clocotita. Extractul se bea pentru calmarea tusei, in gripe, raceli. Decoctul in lapte se prepara dintr-o capatana de usturoi cu tot cu coaja, zdrobita bine si pusa intr-o cana de lapte in clocot. Se mai lasa la fiert pe foc mic timp de 5 minute si se pune la infuzat un sfert de ora, acoperindu-se vasul. Se strecoara si se bea cald in raceli si contra viermilor intestinali.
  7. Atunci cand cantitatea de usturoi este mare, corpul incepe sa miroase a usturoi si mirosul neplacut dispare doar cand s-a eliminat tot usturoiul din organism. Este bine ca usturoiul sa fie combinat cu patrunjelul atunci cand se doreste o detoxifiere a sangelui. Usturoiul romanesc, desi are cateii mai mici, este mult mai bine tolerat de organism decat cel chinezesc, cu cateii foarte mari si foarte iuti. Este bine ca dupa 3 saptamani de consum de usturoi sa facem cate o pauza de o saptamana, dupa care cura se poate relua.

Usturoi: contraindicatii si reactii adverse

Usturoiul cu radacinile tratate chimic nu se foloseste in cure profilactice. In cure, usturoiul se introduce treptat, consumandu-se la inceput cantitati mici, apoi se poate mari doza pana la cantitatea recomandata de medic. Persoanele care sunt alergice la ceapa, usturoi, praz, arpagic sunt sfatuite sa nu le consume si sa se fereasca sa inhaleze mirosul acestora.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza e bine sa evite usturoiul deoarece poate modifica gustul laptelui si poate provoca sugarilor colici. La copiii care au un stomac sensibil usturoiul le poate provoca arsuri gastrice si trebuie sa fie utilizat cu precautie. Persoanelor cu gastrita, enterocolita, colita de fermentatie se recomanda prudenta in consumul de usturoi. Consumul de usturoi galben incoltit, ca si supradozajul pot cauza greturi, flatulenta, diaree, iritatii ale pielii, dispepsii, sangerari, voma. Persoanele care au hipotensiune trebuie sa evite consumul de usturoi.

Usturoiul poate avea efecte secundare la persoanele bolnave de HIV/SIDA care sunt sub tratament medicamentos. Persoanele care fac tratamente cu medicamente metabolizante pentru ficat sau care incetinesc procesul de coagulare a sangelui, anticonceptionale, trebuie sa stie ca un tratament naturist cu usturoi intensifica efectele negative ale unor medicamente si reduce din eficacitatea lor. Aplicat direct pe piele, usturoiul poate provoca iritatii si arsuri daca e tinut mai mult, mai ales la copii deoarece ei au pielea sensibila.

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Busuioc, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

About Florin

Check Also

Plante medicinale. Tehnologia de cultura a Valerianei

Valeriana officinalis L este o planta erbacee din familia Valerianaceae, cunoscuta in popor si sub …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit