Home / Stiri / Vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre, singura metoda de eradicare a virusului

Vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre, singura metoda de eradicare a virusului

Dumitru Băiculescu președintele  Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anuntat recent ca se lucreaza la o strategie de eradicare a bolii albastre: “Au fost deja făcute demersurile către Uniunea Europeană, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, însă pentru cofinanțarea programului de vaccinare împotriva virusului bolii ‘Bluetongue’ trebuie să finalizăm analiza ca să vedem cât ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea”. Acesta a mentionat ca vaccinarea animalelor este cea mai buna metoda de control a bolii: “Cea mai bună metodă de a controla și de scăpa de boala limbii albastre este vaccinarea pe o perioadă de maximum trei ani.”
Presedintele ANSVSA a mai declarat ca odata cu vaccinarea animalelor si eradicarea virusului nu vom mai avea probleme legate de circulatia animalelor: “Aș zice că ‘bluetongue’ este o boală destul de curioasă, pentru că nu se transmite de la un animal la altul și nu se transmite de la animal la om, avem însă restricții de circulație a animalelor. Pentru țara noastră nici mortalitatea nu a fost în cifre atât de mari încât să ne sperie. Au fost afectate 6.691 de animale și 2.849 animale au murit, dar dacă ne raportăm la numărul animalelor receptive de aproximativ 16 milioane consider că a fost unui procentaj foarte mic de mortalitate”.
Dumitru Băiculescu a declarat  ca in prezent se duc negocieri cu vechii perteneri din tarile arabe si nu numi in vederea  reluarii exportului: “Un obiectiv foarte important pentru mine este și acest lucru, respectiv deblocarea piețelor pentru export, atât pentru carne cât și pentru animale vii. În perioada 6 — 10 aprilie vom avea o delegație din Iordania pentru a putea să ne punem de acord cu pretențiile dumnealor și să vedem ce întelegere găsim ca să deblocăm și această piață. Nu vă ascund faptul că în urmă cu o săptămână am avut o întâlnire cu o delegație de la Ambasada Japoniei, iar la sfârșitul misiunii, ei au rămas surprinși de calitățile reale ale României de a exporta carne de porc.”

Producatorii de carne cer TVA de 9% din iunie
Cultivarea vinetelor

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit