Home / Cresterea animalelor / Vaci rasa Holstein

Vaci rasa Holstein

Vacile din rasa Holstein, sunt originare din Olanda, si astazi sunt aproape cele mai raspandite vaci din lume. Sunt crescute in special pentru productia ridicata de  lapte dar si pentru carnea  gustoasa de calitate superioara. Conform datelor recenta in SUA aproximativ 90%  din totalul vacilor crescute, apartin rasei Holstein-Friza.
Vacile Holstein au greutatea corporala cuprinsa intre 680-1180 kg, inaltimea medie de 1,5 metrii si speranta de viata de pana la 10 ani. Culoarile specifice ale rasei sunt alb cu negru, insa sunt acceptate si exemplarele alb cu roscat( care provin prin combinarea genelor recesive). Puiul de Holstein sanatos are la nastere 40 de kg, iar la maturitate, la patru ani, depaseste 680 kg. Taurii ajung usor la 1180 kg.
Este excelenta pentru productia de lapte si daca este bine ingrijita poate da anual aproximativ 13000 litri de lapte, adica cam 35 de litri pe zi. Si productia de carne obtinuta de la vaca Holstein este foarte buna.
Au o conversie buna a furajelor. Trebuie acordata atentie deosebita calitatii nutreturilor cu care sunt hranite pentru ca influenteaza in mod direct calitatea laptelui. Grajdurile trebuie curatate si igienizate cu grija, pentru ca aceste vaci prezinta rezistenta scazuta la boli. Cea mai comuna problema de sanatate cu care se confrunta este de natura digestiva, si este cauzata de mancatul excesiv de cereala intr-o perioada scurta.
Reproducerea vacutelor se poate face dupa ce acestea depasesc greutatea de 360 kg, adica dupa varsta de 13 luni, iar perioada de gestatie este de noua luni.

Oaia cap negru - Carabasa de Teleorman
Hranirea iezilor

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit