Home / Cresterea animalelor / Vacile de lapte, hranirea eficienta

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor de a transforma substantele nutritive din furaje in lapte.  Specialistii numesc “hraniere eficienta” transformarea a jumatate de kilogram de substante uscata consumata in lapte.  Aceasta este principalul factor ce trebuie luat in considerare cand se realizeaza dieta vacilor de lapte.

Hranirea eficienta reprezinta cantitatea de lapte produsa, raportata la substanta uscata consumata. Se urmareste cresterea cantitatii de lapte la fiecare kg de substanta uscata consumata.

Specialistii sustin ca exista doua metode de imbunatatire a eficientei furajelor: prima este de a creste productia de lapte cu acelasi aport de substanta uscata, a doua  este de a reduce aportul de substanta uscata si de a mentine randamentul de lapte.

Acestia atrag atentia ca dietele modificate care cresc productia de lapte pot duce si la cresterea eficientei  hranirii animalelor si ca automat vaca va produce mai mult lapte chiar daca cantitatea de  substante nutritive pentru intretinere devine mai mica.

Furajele sunt foarte importante in procesul de hranire eficienta, deoarece constituie o componenta foarte mare a partii lent digerabile din dieta vacilor de lapte.  Este foate importanta calitatea furajelor administrata vacilor de lapte si nu cantitatea.  In timpul studiilor s-a demonstrat ca eficienta furajarii este legata direct proportional de digestibilitatea furajelor, asa ca o  digestibilitate crescuta conduce la cresterea eficientei furajarii. O conditie pentru a maximiza eficienta furajarii este legata de prelucrarea corecta a furajelor.

Stadiul de lactatie este influentat de eficienta de furajare, pentru ca  vacile in lactatie timpurie sufera pierderi in greutate si se folosesc de energie pentru productia de lapte. Greutatea animalelor trebuie atent monitorizate, pentru ca o scadere drasctica a acestora poate duce la modificari metabolice si implicit la scadera productiei de lapte.

Pentru hrana animalelor pot fi utilizati si aditivi alimentari, care spoeresc efcienta de furajare. S-a dovedit ca drojdia furajera,  ionofori, si alimentatia microbiana directa la vacile de lapte pot creste eficienta valorificarii hranei la animale, mai ales in perioade de caldura accentuata. Aditivii  cresc, de obicei, eficienta de furajare prin imbunatatirea digestiei  fibrelor.

In concluzie vacile consuma o cantitate foarte importanta de energie pentru productia de lapte. De aceea asigurand echilibrul energetic in ratie se vor atinge doua obiective: primul productia de lapte se va imbunatati; al doilea nu se vor inregistra tulburari metabolice datorate unui aport energetic deficitar.

furajarea eficienta a vacilor de lapte

Scopul ingrasarii purceilor si metodele de ingrasare
Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

About Natalia p

Check Also

Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

Gestatia la ovine dureaza 150 de zile.  Perioada de gestatie poata fi influentata de starea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit