Home / Legume / Vanata, Solanum melongena, proprietati nutritive. Soiuri de vinete traditionale

Vanata, Solanum melongena, proprietati nutritive. Soiuri de vinete traditionale

Vanata, Solanum melongena, este o planta anuala din genul Solanum, originara din India. Poate ajunge la 1,5 m inaltime, este spinoasa si are frunze mari lobate lungi de 10-20 cm si late de 5-10 cm.

Floarea cu corola formata din cinci petale are culoarea alba sau purpurie. Fructul este carnos si are diametrul de 3 cm la plantele ce se regasesc in  flora sporadica si mai mare la plantele din cultura organizata.

Planta de vanata este cultivata pentru fructul carnos, care are gust aromat cand este gatit. Pulpa fructului este fina si cremoasa. Fructele de vanata au calorii putine dar au continut ridicat de proteine, vitamine, fier, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, pectina, celuloza si zaharuri solubile. In vinete se regasesc vitamine din grupul B din belsug in special B1, B2 si B6.

Au numeroase efecte benefice asupra starii de sanatate: stimuleaza digestia si scad colesterolul, combat anemia, ajuta in tratamentul aterosclerozei si gutei, imbunatatesc functia cardiaca si ajuta la combaterea osteoporozei si osteoartritei.
Dintre soiurile cultivate in Romania sunt foarte apreciate Vinetele Cosereni, Vinetele Pana Corbului si Vinetele Contesa.

Vinetele Cosereni au fost dezvoltate de legumicultorii din zona Bucuresti-Urziceni si sunt un soi bun, foarte productiv ce se pastreaza bine peste iarna. Fructele sunt lungi, au culoarea violet si seminte putine. Sunt foarte productive in cultura directa in camp.

Vinetele Pana Corbului sunt un soi vechi cu traditie in tara noastra. Planta este robusta si are inaltime medie de 80-100cm,  fructele sunt mari, 20-30 cm lungime si 8-10 cm diametru si ajung la 300-400 g. Culoare fructelor  este violet inchis spre negru. Vanata Pana Corbului este o planta ce fructifica la 70-80 de zile de la germinatie.

Vinetele Contesa sunt un soi traditional creat la Statiunea de Cercetari Fundulea intre anii 1960-1970. Fructele sunt mari, alungite, suple cu varful usor ascutit si au culoare violet inchis. Vanata Contesa este un soi viguros semitimpuriu.

cultura vinete pana

Telina (Apium gravedens) proprietati nutritive. Cultura de telina
Cultura de usturoi verde in solarii

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit