Home / Stiri / Victor Ponta anunta reducerea de TVA pentru alimentele de baza de la 1 iunie

Victor Ponta anunta reducerea de TVA pentru alimentele de baza de la 1 iunie

Primul Ministru, Victor Ponta, a anuntat o posibila reducere a TVA-ului pentru alimentele de baza de la 1 iunie 2015. Acesta a declarat ca asteapta analiza datelor din primul trimestru, iar in functie de rezultatul acestora urmeaza sa se ia o decizie cu privire la scaderea taxei pe valuare adaugata, cu  sase luni inainte de data stabilita initial: “Avem datele pe primul trimestru care sunt extrem de pozitive legate de încasări șI putem să devansăm față de 1 ianuarie, când va intra în vigoare noul Cod fiscal și de procedură fiscală, o măsură legată de reducerea TVA. Nu putem să le facem pe amândouă, cota generală de TVA de la 24% la 20% și TVA de la 20% la 9% pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele. O să decidem împreună când avem toate datele, după 15 aprilie,  o să vedem care dintre cele două măsuri va fi introdusă anticipat.”
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustine aceasta masura de reducere a TVA pentru produsele agroalimentare. Alimentele de baza incluse in  lista, prevazuta de Noul Cod Fiscal care vor beneficia de TVA de 9% sunt: carne, pește, legume, fructe, lapte și produse lactate. De TVA redus beneficiaza in prezent painea, masura fiind apreciata,  observandu-se o crestere a inregistrarii vanzarii in actele contabile, dat si un pret mai mic a produselor finite la raft.  Ministrul Agriculturii, Daniel Constanti este de parere ca toti romanii ar trebuie sa isi poata procura hrana cu costuri mai mici.
Dupa discutiile dintre Primul Ministru, Vicor Ponta si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a stabilit ca laptele si produsele lactate sa beneficieze de TVA de 9%. Aceasta decizie va fi aplicata chiar daca crescatorii de animale, producatori de lapte nu sustin aceasta masura, intrucat ei nu beficiaza de TVA scazut si pentru materia prima de intretinere a animalelor. Nenumaratele negocieri dintre producatorii de lapte si procesatori s-au finalizat pana acum fara niciun rezultat.

Noul PNDR vine cu bani mai multi pentru Delta Dunarii
Ghidul solicitantului pentru masurile din Noul PNDR ii nemultumeste pe micii fermieri

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit