Home / Diverse / Vita de vie, lucrari specifice in primul an de la plantare

Vita de vie, lucrari specifice in primul an de la plantare

Lucrarile de ingrijire ale vitei de vie in primul an de la plantare sunt esentiale pentru prinderea si dezvoltarea butucilor.

Lucrarile ce trebuie aplicate dupa plantarea vite de vie sunt:

1. Mobilizarea solului. Se recomanda maruntirea pamanului la o adancime de cca. 8 cm, pe timpul verii, pentru a distruge buruienile ce pot afecta dezvoltarea butucului. Lucrari de afanare si mobilizare a solului se vor realiza de cate ori este nevoie.

2. Controlul lastarilor. La aproximativ trei saptamani de la plantare daca se observa ca lastarii nu apar uniform la suprafata solului se recomanda desfacerea gentila musuroiului cu mana, dupa ce se marunteste fin pamanul din jurul bucului se va reface musuroiul.

3. Spargerea crustei de la suprafata solului  este o lucrare ce trebuie efectuata dupa fiecare ploaie, cu aceasta ocazie se va reduce din grosimea musuroiului.

4. Copcitul este o operatie importanta in primii ani de la plantare. Prin efectuarea acestei lucrari se asigura o planta viguroasa, sanatoasa si bine inchegata. Copcitul se realizeaza astfel: se face o groapa in jurul vitei prin care este evidentiat punctul de altoire; cu un cutit se suprima de la punctul de insertie toate radacinile de suprafata ce pornesc din altoi. Pana la varsta de cinci ani sunt necesare doua copciri pe an. Dupa inlaturarea radacinilor se reface musuroiul.

5. Irigarea vitei de vie, este necesara cand se observa seceta pronuntata in sol si in aer, dar si cand se remarca o stagnare de crestere a lastarilor. Pentru un butuc de vie sunt necesari 10 l de apa la o udare. Se recomanda repetarea procesului de 2-3 ori pe vara.

6. Fertilizarea este o lucrare ce se impune daca nu s-a efectuat o tratare de baza a solului cu ingrasaminte. Se recomanda utilizarea de ingrasaminte naturale, gunoi de grajd bine fermentat. Ingrasamintele pe baza de azot, fosfor si potasiu pot fi administrate in stare solida la baza copcii.

7. Plivitul lastarilor este necesar cand numarul acestora trece de trei, patru; vor fi pastrati doar cei mai vigurosi. Legatul lastarilor se face la nevoie, cand acestia depasesc 40 cm.

8.Combaterea bolilor si a daunatorilor. Trebuie aplicate tratamente pentru prevenirea unor boli ce apar frecvent la vita de vie precum mana si fainarea. Se vor efectua si tratamente impotriva viermilor si insectelor ce  pot distruge lastarii tineri ai plantelor.

9. Carnitul lastarilor este o lucrare ce se realizeaza in luna august. Lastarii care depasesc un metru sunt scurtati. Acest proces ajuta la maturarea lastarilor.

Vita de vie, lucrari specifice in primul an de la plantare

Soiuri de salata verde apreciate pe piata autohtona
Fainarea Vitei-de-vie

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit