Zapada, ajutor util agricultorilor

zapada in agricultura

zapada in agricultura

Pentru productia  agricola, in majoritatea zonelor din tara noastra, factorul decisive este apa. Cea mai mare cantitate de apa  este retinuta de sol pe perioada de iarna si provine, in special, din zapada. Pentru ca apa care rezulta din topirea zapezii sa se depoziteze in cantitate cat mai mare in sol, este important ca prima zapada sa se aseze pe sol neinghetat.

Solul trebuie sa afanat normal si fara sa prezinte straturi compacte, de aceea este recomandat sa fie lucrat cu plug prevazut cu scormonitori sau cu cizel, iar o data la 3-4 ani, sa fie lucrat cu scarificator la o adancime de 60-70 cm.

Este recomandat ca fiecare agricultor sa se preocupe, in perioada de iarna, de acumularea in sol a unei rezerve cat mai mari de apa. Dupa estimarile specialistilor, terenul agricol lucrat corespunzator poate retine pe un strat de 0-15 cm aproximativ 4.500 mc apa /ha, iar daca se aplica ingrasaminte organice capacitatea de retinere creste cu 20%. Tot dupa cercetari s-a observat faptul ca 1 mm de apa din perioada rece este echivalentul a 2-3 mm din perioada de vegetatie.

Specialistii in agricultura recomanda agricultorilor folosirea sezonului rece pentru a ajuta solul sa retina apa rezultata din zapada prin toate mijloacele posibile.

Una dintre metode este executarea valurilor de zapada cu ajutorul unor pluguri speciale, confectionate in orice forma. Pot fi folosite doua scanduri late si groase, unite sub unghi ascutit in fata( asemenea unei rarite), trase de un tractor,perpendicular pe directia vantului, cu o distanta de 10-15 metri intre parcursuri. Astfel lasa in urma valuri, care protejeaza ca niste obstacole si zapada este retinuta.

Cu acelasi scop si la aceeasi distanta pot fi realizate si ziduri din calupuri de zapada.

In agricultura vestica este utilizata foarte mult  metoda executarii zidurilor din baloti de paie care se aseaza la un 1m  unul fata de altul si cu o distanta de 12-15 m intre ziduri.

Rezultate bune s-au observat si dupa realizarea de perdele de tulpini netaiate din culturile de porumb, sorg, canepa sau floarea-soarelui. Dupa recoltare se lasa cate 2-4 randuri netaiate, la distanta de 20-25 m intre ele, direct perpendicular pe directia vantului.

Dupa posibilitati pot fi utilizate si parazapezi din panouri de scandura sau panouri metalice, acolo unde exista aceasta posibilitate. Panourile sunt mutate pe alta pozitie de fiecare data cand s-a depus zapada pe 2/3 din inaltimea lor.

Foarte utile in colectarea zapezii sunt considerate « plantele tactice». Utilizate dupa recoltarea culturilor in vara, mustarul si rapita ajuta terenul sa retina o mai mare cantitate de zapada.

Ultima metoda , dar cea mai eficienta ,este reprezentata de perdelele forestiere de protectie.

Pentru terenurile in panta lucrarea  solului este recomandat sa se execute paralel cu curbele de nivel, dupa modelul « araturii in spinari ». La fiecare parcurs plugul realizeaza obstacole pentru retinerea zapezii si pentru a impiedica scurgerea apei de pe teren si a eroziunii solului. De-a lungul curbelor de nivel se recomanda tavalugirea zapezii la distanta de 20 m. Asa zapada se topeste mai greu si apa este retinuta in aceste fasii.

Pe anumite portiuni se pot imprastia paie. Rezulta astfel o intarziere cu cca 7 zile a topirii zapezii, ceea ce permite solului sa retina cu cca 36 mm mai multa apa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *