Urzica, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Urzica vie sau urzica mare (Urtica dioica) este o planta erbacee, perena, cunoscuta si sub denumirea de oisea, urzica creata, urzica de padure, urzica craiasca, urzica romaneasca. Urzica este consumata la noi, in special in Ziua Dochiei, in timpul Postului Mare si in Sambata Mare. Planta se gaseste pe marginea santurilor, pe langa drum, in padure, prin zone necultivate, locuri virane,  pe pajistile unde pasc turmele de oi, fiind intalnita de la campie pana la inaltimi de 2400 m. Planta contine in frunze si tulpini acid formic, iar in contact cu partile ei aeriene, produce usturimi, prurit, urticarie specifica. In scopuri fitoterapeutice se folosesc radacinile (se recolteaza de regula toamna tarziu toamna sau primavara devreme, folosindu-se manusi de protectie), frunzele foarte tinere (in lunile martie-aprilie), cand produsii activi continuti de urzica au valori tamaduitoare crescute si semintele. Frunzele se desprind de pe tulpini si se depoziteaza in spatii bine aerisite. Nu se pun in saci deoarece se innegresc. Atunci cand se usuca, frunzele care se ingalbenesc sunt indepartate. Pentru a se recolta urzica, se protejeaza mainile cu manusi.

Urzica: caracteristici generale. Radacina plantei este firoasa, fixata pe un rizom cilindric, ramificat si lung, care este folosit in preparatele medicinale. Tulpina aeriana are patru muchii, e acoperita cu perisori urticanti si rigizi si ajunge pana la 1,5 m inaltime. Frunzele sunt oval lanceolate, opuse, dintate pe margine, acoperite tot cu peri urticanti. Florile sunt verzui, dioice: florile femele au un ovar superior inconjurat de 4 petale, iar cele mascule dintr-un perigon patrufoliat si 4 stamine. Florile sunt grupate spre varful tulpinii si se desprind de la subtioara frunzelor, fiind reunite intr-un panicul. Perioada de inflorire incepe din luna iunie si se continua pana toamna tarziu. Si semintele au calitati medicinale deosebite. Cand se recolteaza, tulpinile se taie de la varf cam de 20-30 cm. Inca pe vremea dacilor florile de urzica erau recoltate si amestecate cu miere, se lasau la macerat 1 saptamana si se lua cate 1 lingurita/zi, tratandu-se racelile, tusea.

Foarte des este folosita urzica vie in medicina populara pentru curatarea organismului de toxine, purificarea sangelui, artrita, intepaturi de insecte, pentru tratarea hemoroizilor, ulcerelor varicoase, anemiilor. Urzica este folosita cu succes in guta, reumatisme, litiaza renala, rinita alergica, afectiuni metabolice, are actiune astringenta, antiseptica. In gradini, se foloseste ca insecticid ecologic foarte eficient in combaterea daunatorilor. Frunzele de urzica erau folosite pentru vopsitul lanei si a fibrelor de in si canepa in nuante de galben. In industrie, urzica este folosita pentru obtinerea clorofilei, iar in industria farmaceutica se gasesc produse din urzica sub forma de capsule, extract uleios, tinctura, pulbere, ceai. Urzica este bogata in substante proteice, flavonoizi, ulei volatil, acid formic, acid folic, acid acetic, vitaminele: E, complexul B, C (de 200 ori mai multa decat in mere), K, provitamina A si saruri minerale: fier, calciu, siliciu, potasiu, mangan, magneziu, steroli, histamina.

Urzica: proprietati si beneficii.

  1. Urzica este folosita in medicina pentru proprietatile sale antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante: in tratamente externe asupra ranilor supurande, arsuri, alergii dermatice, ulcere varicoase, gangrene, bataturi, unghii casante. Inlatura dezvoltarea bacteriilor.
  2. Urzica are proprietati antianemice, remineralizante. Continutul de siliciu, vitamina C si fier face ca urzica sa fie un remediu foarte bun in tratarea anemiilor la copii si batrani. Curele de urzica sunt benefice si pentru intarirea organismului sportivilor de performanata. Urzica este un bun detoxifiant si ajuta la eliminarea metalelor grele din corp prin acizii esentiali, vitaminele si mineralele pe care le contine. Urzica revigoreaza si remineralizeaza organismul.
  3. In afectiunile pulmonare, produsii activi continuti de urzica favorizeaza descongestionarea cailor respiratorii, fluidizarea, si eliminarea secretiilor bronsice, reduce inflamarea mucoaselor, calmeaza accesele de tuse si durerile de piept. Urzica este eficienta si in tratarea rinitei alergice si a astmului alergic prin antihistaminicele si antiinflamatoarele continute.
  4. Tinctura, pulberea si ceaiul de urzica sunt des utilizatate in bolile cardiovasculare, fiind eficiente in arterite, la curatarea si fluidizarea sangelui, in tulburarile de ritm cardiac. Combate tromboza, tromboflebita si mareste fluxul sanguin prin efectul sau diuretic.
  5. In bolile reumatice, guta, poliartroze, lumbago, preparatele din urzica se folosesc pe o perioada indelungata pentru a se beneficia de efectul curativ al flavonoidelor, continutului de bor si de minerale. Se aplica pe locurile dureroase timp de o jumatate de ora o pasta din urzica fiarta ce calmeaza durerile.
  6. Urzica are efecte depurative, diuretice, antidiareice, fiind folosita in combaterea de indigestie, constipatie usoara, enterita si la diaree. Produsele obtinute din urzica sunt folosite cu succes in bolile renale (calculoze, cisteite, nefrite, infectii, enurezis, retentie urinara) pentru favorizarea transportului de acid uric din tesuturi la nivelul sanguin cat si prentru eliminarea acidului uric prin urina, reduce procentul de uree si creatinina. Diminueaza usturimile si durerile prin efectul bactericid.
  7. Vitamina K are efecte antihemoragice, urzica este folosita la oprirea sangerarilor usoare.
  8. In regenerarea parului si oprirea caderii acestuia, se folosesc infuzii din radacini sau din frunze crude. Infuzia de urzica tonifica pielea capului, elimina seboreea si matreata. Impotriva caderii parului se bea ceai din urzici proaspete, primavara sau se consuma in stare cruda, adaugandu-se in salate.
  9. 9. Urzica este folosita in stari febrile pentru scaderea temperaturii corpului.
  10. Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor, trombocitelor.

Urzica: mod de utilizare.

1.Infuzia de frunze poate fi preparata in uz extern pentru tratarea hemoroizilor, ulcerelor varicoase, in gargare contra stomatitelor. Infuzia pentru uz extern se obtine din 50 g de frunze peste care se toarna 1 litru de apa clocotita si se acopera. Dupa 10 minute se filtreaza si se foloseste in spalaturi si comprese. Infuzia de urzica pentru uz intern se obtine din 1 lingura de frunze la 1 cana de apa clocotita si se bea de 2-3 ori/zi. Pentru calmarea durerilor de cap si a tulburarilor menstruale se beau cate 3-4 cani de infuzie de urzica/zi. Ceaiul de urzica proaspata este folosit si in tratarea spondilozei, a coxartrozei. Cate 3-4 cani de ceai/zi intaresc corpul bolnavilor de gripa, stres, epuizare, lumbago.  Bai de picioare cu urzici se pot face din infuzii obtinute din 4 maini de frunze de urzica si 2 maini de radacina de urzica, fierte in 5 l de apa. Infuzia obtinuta poate fi refolosita si reincalzita inca de 2-3ori.

  1. Urzicile crude se folosesc in salata de urzici, fiind stropite cu putin otet /lamaie, in amestec cu papadie, salata verde sau ca ingredient in orice alte salate preferate in casa.
  2. Sucul de urzici proaspete strivite in mojar sau tocate in blender la care s-au adaugat 150 ml apa. Sucul de urzica poate fi consumat de la 2-3 lingurite pana la ½ de pahar timp de 10 zile pentru efecte diuretice, in boli de rinichi, in tratarea leucoreei, anemiei, in hemoragii. In stare cruda, se folosesc contra durerilor de lumbago si sciatica. Buchetelele de urzici sunt atinse usor de partea exterioara de-a lungul piciorului. Desi pe moment provoaca usturime si prurit, in timp, durerile se calmeaza.
  3. Decoctul de urzici se obtine din 2 lingurite de pulbere din radacini uscate si 250 ml de apa, fierte 5 minute, apoi se lasa la infuzat. Decoctul se administreaza cu uz intern, 1-2 cani pe zi, in tratarea hemoragiilor, bronsitelor, astmului bronsic, sciatica, guta, obezitate.
  4. Pulberea de urzici uscate si macinate fin se administreaza cate 5g/zilnic, inainte de masa cu o jumatate de ora. Pulberea umezita se tine sub limba 5-10 minute, apoi se inghite. Pulberea de urzica se poate folosi in cantitati egale, in amestec cu frunze de dud, nuc, teci de fasole, din care se iau 5 g si se tin sub limba 7 minute pentru tratamentul insuficientei pancreatice si a diabetului zaharat. Frunzele de urzica, dupa ce se ofilesc, se consuma in prevenirea tumorilor maligne si a leucemiei. Pulberea din radacina de urzica se foloseste in eczeme, psoriazis, avitaminoza, litiaza renala, administrandu-se putin umezita cate 1 lingurita de 3-4 ori/zi.
  5. Tinctura de urzica se prepara din radacini de urzica proaspete (recoltate primavara sau toamna), bine spalate si tocate, peste care se toarna alcool de 40 de grade, cat sa le acopere. Se lasa la macerat 2 saptamani la loc calduros si insorit. Preparatul se utilizeaza ca adjuvant in anemii, unele infectii dermatice, hemoroizi, matreata, in detoxifierea corpului, sporirea tonusului si cresterea imunitatii. Cura cu tinctura de urzica are durata de 1-3 luni, urmata cu o luna de pauza. Se administreaza 15-30 de picaturi dizolvate in 150 ml de apa.
  6. Se poate obtine si un sapun de casa imbunatatit cu urzici cu rol cicatrizant si calmant reumatic.
  7. Cataplasma din frunze proaspete de urzici zdrobite se aplica pe gangrene, zone afectate de ulcere, intepaturi de insecte. Are rol antiinflamator si calmeaza durerea locala.

Urzica: contraindicatii si reactii adverse

Urzica se recolteaza respectandu-se masurile de protectie a mainilor si evitatrea atingerii directe a plantei de piele. Plantele mature nu se folosesc in obtinerea preparatelor.

Produsele care contin extracte din urzica sunt contraindicate copiilor sub 2 ani, mamelor care alapteaza si femeilor gravide. Varstnicii peste 65 de ani si copiii mai mari vor incepe tratamentul cu doze mai mici. Persoanele care consuma zilnic urzica trebuie sa-si echilibreze dieta cu produse ce contin potasiu

Bolnavilor care sufera de tromboze si sunt sub tratament medicamentos li se recomanda prudenta in consumul de urzica datorita continutului sau de vitamina K ce ajuta la cresterea vitezei de coagulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *