Plantatia de salcami
Salcamul poate fi o solutie pentru valorificarea terenurilor dificile, care nu se preteaza la alte tipuri de culturi. De la aceasta specie se folosesc atat florile (in special pentru calitatile lor melifere) cat mai ales lemnul (cu o capacitate calorica foarte ridicata dar si cu o capacitate buna de prelucrare in industria lemnului).
Cu toate acestea plantatiile de salcam sunt destul de neglijate in ultimii ani in Romania, insa tocmai acest aspect reprezinta o oportunitate pentru cei care vor sa mizeze pe o astfel de exploatatie silvica.
Tehnologia de cultura si exploatare
Salcamul nu este deloc pretentios cand vine vorba de tipul de sol, ba chiar ii prieste pe terenurile in panta, accidentate, nisipoase si saracacioase (dincolo de valoarea economica, salcamul este si un excelent stabilizator al solului).
Totusi, o minima pregatire a solului inaintea infiintarii plantatiei este necesara. Aceasta pregatire consta in general in sfaramarea bolovanilor, indepartarea cioturilor si a buturugilor si mobilizarea solului.
Puietii sunt gata de plantare dupa primul an de viata, in functie de vigoarea coletului sunt grupati in 3 categorii calitative (diametrul 8 mm = calitatea intai; diametrul 6 mm = calitatea a doua; diametrul 4 mm = calitatea a treia).
De plantat se planteaza, ca majoritatea speciilor de arbori, toamna sau primavara.
Distanta dintre puieti trebuie sa fie in jur de 1,5 – 2 m, tot acum trebuie avut in vedere si spatiul necesar patrunderii anumitor utilaje (tractor de exemplu) atunci cand va veni vremea exploatarii forestiere a parcelei cu salcami.
In functie de densitatea aleasa, pe un ha se pot planta pana la 8 000 – 10 000 de pomi.
Costurile estimative ale infiintarii unei plantatii de salcam variaza in jurul cifrei de 1500 – 2000 de euro.
Odata plantat, salcamul nu mai are nevoie de alte lucrari speciale. Este suficient sa fie ferit de baltire (desi nu se va planta pe soluri mlastinoase ci de preferat pe pante si dealuri, chiar si accidentate) si de animalele ierbivore (care adora frunzele de salcam).
Pentru o exploatare cat mai eficienta, salcamii se pot planta mai des initial, urmand ca pe masura ce cresc sa fie rariti, obtinandu-se astfel vreascuri pentru foc (biomasa) sau material lemnos folosit pentru fabricarea cozilor de unelte.
Daca se foloseste aceasta tehnica de cultura intensiva, plantatia de salcami poate fi exploatata chiar din primul an!
Un salcam ajunge la maturitate deplina dupa varsta de 15 ani iar un bustean de salcam, in forma bruta, poate ajunge si la 500 – 600 lei, in functie de dimensiuni si de legea cererii si a ofertei (un mc de lemn de salcam variaza, in medie, ca pret intre 200 si 350 lei). Cat cat este mai procesat, cu atat salcamul este mai scump, insa majoritatea producatorilor il vand in stadiul de materie prima.
In paralel cu exploatarea masei lemnoase o padure de salcam (naturala sau plantata de om) mai poate fi valorificata si prin productia de miere, daca in preajma sau in interiorul ei se plaseaza stupi de albine.
Plantatia de salcami este o afacere pe termen mediu si lung, insa consturile reduse (practic, in afara de costurile cu infiintarea plantatiei, in mod normal nu exista alte cheltuieli) sunt cele care pledeaza pentru profitabilitatea investitiei.
Intr-o lume in care padurile dispar vazand cu ochii, lemnul va fi tot mai cautat in viitor, un motiv in plus pentru a miza pe silvicultura ca oportunitate de business, si asta fara a mai aduce in discutie programele nationale si europene de finantare a antreprenorilor din mediul rural, subiect pe care il vom aborda cu siguranta intr-un articol viitor.
Sunt subventionate infiitarile de plantatii de salcam?
Sunt impozitate plantatiile de salcam? Ar fi culmea sa impaduresti ce au despadurit altii si sa si platesti!
Trebuie sa platesti ocolului silvic pentru plantatiile de salcam?
Sunt furate lemnele de pe plantatiile de salcam?
Am observat ca incurajati tinerii sa vina la tara! Dar ati vazut ce impozite vrea Victor Ponta pentru sere,gradini,mai mult de doua vaci,mai mult de 50 de oi ,mai mult de 25 de capre?
Draga “autor Cristina P”, daca tot vrei sa scri artiole vezi ca lemnul e la “ms” nu la “mc”, adica la metru stern si nu cub! Unde ai umblac cat ti s-a predat ora de matematica? Bafta la articole in continuoare…..
domnule Florin .
lemnul e la metru ster nu la metru stern
sternul este cu totul altceva
STERN=Os lung și plat așezat în mijlocul părții anterioare a toracelui, de care sunt prinse coastele și cele două clavicule.
Draga domnule Florin,
De ce sunteti atat de agresiv cu autoarea acestui articol? Presupunand ca aveti dreptate nu este chiar atat de mare greasela, mai ales ca poate fi o greseala nevinovata de editare…. Fiti mai ingaduitor, oricui i se poate intampla sa tasteze gresit. Serios, chiar si dvs. vi se poate intampla. Nu ma credeti? Pai, recititi ceea ce ati scris si veti constata ca aveti intr-o fraza de trei randuri jumatate cinci (5) greseli de ortografie si de editare gresita ( sa scri, artiole, stern, umblac, continuoare).
Acum va rog sa imi permiteti sa va corectez si eu:
Conform DEX-ului unitatea de masura pentru lemn este STER, si nu STERN – care semnifica cu totul alceva.
STER, steri, s. m. Unitate de măsură pentru volume egală cu un metru cub, folosită la măsurarea lemnelor așezate în stive. – Din fr. stère.
Sursa: DEX editie 2009
Dupa cum observati nu este o asa mare greseala si se pare ca nu matematica ar fi problema. O zi buna va doresc si incercati sa fiti mai intelegator cu oamenii din jur.
Nu vreau sa supar autorul acestei postari dar este incoerent ….spune ca distanta dintre puieti sa fie 1,5-2.0 m ceea ce inseamna ca se vor planta 3300 puieti la hectar,dupa care spune ca vor fi necesari 8000-10000 puieti la hectar deci distanta dintre puieti (nu pomi cum spune el) va fi 1-1 m.Mai spune ca un bustean de salcam poate sa ajunga la 500-600 lei,unitatea de masura la material lemnos este metru cub …..nu busteanul,deci corect este 1 mc poate avea pretul cuprins intre 500-600 lei.Asa ca ar trebui sa nu se bage ….necunoscatori in silvicultura si nici in alt domeniu,sa fie lasati sa-si faca treaba fiecare unde se pricepe …aici nu merge ca si in politica si l in fotbal unde se pricep toti.Sunt sigur ca multi care au citit acest articol l-au luat ….de bun….asa se intampla si cu postarile ….neadevarate cu camioanele din alte tari transportand material lemnos si cu multe alte aberatii contra silvicultorilor care au trecere la ….cei neavizati si le cred.In rest toate cele bune si nu dezinformati cititorii.