Procesarea semintelor de porumb destinate insamantarii

Pentru obtinerea de samanta care sa respecte structura genetica originala este necesar ca porumbul ce are ca destinatie recoltarea pentru insamantare sa se cultive in spatii izolate. Soiurile de porumb diferite trebuie cultivata in sole aflate la minim 700 m distanta una fata de cealalta. Daca nu se respecta aceasta conditie de izolare se vor obtine biotipuri diferite de soiurile […]

Continue reading »

Cultura de orez in Romania

Desi multi nu stiu culturile de orez sunt destul de intalnite pe teritoriul tarii noastre. Pozitia geografia a Romaniei, limita nordica a culturilor de acest gen din Europa, a facut posibila infiintarea orezariilor romanesti. Orezul este o cultura relativ noua si are costuri destul de ridicate din pricina necesarului ridicat de apa a acestei plante. Fermierii romani sunt sustinuti cu […]

Continue reading »

Daunatori la cultura de porumb

Culturile de porumb pot suferi pagube importante in urma atacului daunatorilor. In tara noastra sunt cunoscute peste 26 de specii de daunatori care afecteaza porumbul. Semanatul tardiv si seceta sunt factori importanti care favorizeaza aparitia daunatorilor.  Un alt factor care determina infestarea culturii de porumb este nerespectarea rotatiei culturii. Cei mai agresivi daunatori ai porumbului sunt: gargarita frunzelor de porumb, […]

Continue reading »

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. Se bucura de atentia deosebita a fermierilor datorita boabelor bogate in hidrati de carbon si proteine, datorita conservabilitatii indelungate a boabelor si faptului ca pot fi transportate fara dificultate. Garul este cultivat in peste 100 de tari,  principalele state care produc grau sunt: China, India, […]

Continue reading »

Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

Porumbul (Zea Mays), este o planta anuala ierboasa. Embrionul dezvolta radacini firoase, puternice, care se raspandesc rapid in sol. Tulpina prezinta mai multe noduri succesive, cu internoduri scurte. Inflorescenta porumbului este unisexuat-monoica. Inflorescentele barbatesti apar inaintea celor femeiesti, iar deschiderea anterelor are loc inaintea infloriri florilor femeiesti cu 5-7 zile. Plantele de porumb formeaza unul – doi -trei stiuleti, primul […]

Continue reading »

Lucrari specifice la cultura de porumb dulce

Porumbul dulce este un soi special de porumb, diferit fata de porumbul furajer, din care se obtine malaiul.  Este acel soi de porumb care este folosit in conserve, salate si alte mancaruri. Are boabe moi suculente, cu gust placut dulce. Lucrarile specifice de intretinere a culturilor de porumb dulce ce trebuie efectuate dupa semanat sunt: prasitul, fertilizarea faziala, copilitul, itigatul […]

Continue reading »

Orzul si orzoaica de toamna

Ozul si orzoaica de toamna se cultiva cu succes in Campia de Vest, Campia Romana, zona Dobrogei si Campia Transilvanei. Orzoaica de toamna pentru bere, are necesar mediu de apa si substante minerale de aceea poate fi cultivata in solurile cu fertilitate medie, cu putere de retinerea a apei, care au fost bine arate si discuite. Culturile premergatoare pentu orzoaica […]

Continue reading »

Ingrijirea culturii de floarea-soarelui

Ingrijirea culturii de floarea-soarelui se realizeaza in mod mecanizat. Principalele lucrarii care trebuie efectuate sunt combatare buruienilor, combaterea bolilor si a daunatorilor, irigarea. Prima lucrare se efectueaza imediat dupa semanat, consta in rostogolirea solului cu ajutorul rulourilor cu inele si gheare. Aceasta raluire, creaza conditii de germinare si infratire a semintelor de floarea-soarelui, si ajuta la mentinerea unui flux de […]

Continue reading »

Porumb hibrid semitimpuriu

Porumbul este o cereala originara din America de Sud, care s-a raspandit rapid in perioada marilor descoperiri geografice. Planta este intens cultivata datorita calitatilor alimentare si furajere ridicate. Cultura de porumb prezinta si numeroase avantaje: da productii mari, recoltele sunt sigure, plantele sunt rezistente la seceta, au mai putini daunatori fata de alte cereale. In tara noastra culturile de grau […]

Continue reading »

Lucrari de intretinere la graul de toamna

Cultura graului ocupa un loc important in campania de toamna, de aceea efectuarea lucrarilor de intretinere a culturii, corect si la timpul potrivit asigura reusita si poductie bogata. Principalele lucrari de intretinre a graului de toamna sunt: combaterea buruienilor,  combaterea daunatorilor, irigarea culturii. Combaterea eficienta a buruienilor se realizeaza prin efectuarea de lucrari agrotehnice,  fitotehnice si aplicarea de substante erbicide […]

Continue reading »

Seminte de grau de toamna, preturi si imagini

In tara noastra campania de toamna de cultura a graului ocupa un loc important. Pentru o productie buna trebuie respectate mai multe reguli: rotatia culturilor, fertilizarea solului, lucrarea terenului, samanta de buna calitate, semnatul corespunzator, lucrarile de intretinere si in final de recoltare. Semintele utilizate pentru cultura de toamna trebuie sa respecte urmatoarele aspecte: sola de seminte trebuie izolata, la […]

Continue reading »

Executarea tratamentului pentru boli foliare la grau, triticale, orz, secara

utilaj de stropit cerealele

OFICIUL FITOSANITAR VÂLCEA VINE ÎN SPRIJINUL AGRICULTORILOR CU BULETINE DE AVERTIZARE ( NR.18) MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE AUTORITATEA NAŢIONALĂ FITOSANITARĂ Oficiul Fitosanitar Vâlcea Nr. 32 din 06.05.2015. Buletin de avertizare nr. 18 (Boli foliare la Grâu – tr. II) Pentru culturile de cereale semănate în toamnă: GRÂU, TRITICALE, ORZ, SECARĂ se recomandă executarea tratamentului II împotriva COMPLEXULUI DE BOLI […]

Continue reading »

Boli produse de virusuri la grau, simptome si combatere

Productia de grau inregistreaza pagube majore datorita bolilor provocate de diferiti agenti patogeni. Bolile infectioase sunt produse de: ciuperci, virusuri, microplasme si bacterii. Virusurile si ciupercile afecteaza cel mai tare culturile de grau, provocand pierderi insemnate. In prezent se cunosc peste treizeci de virozel la grau. Se deosebesc intre ele prin insusiririle virusurilor, a vectorilor de transmitere si a simptomelor […]

Continue reading »

Tehnologia de cultivare a porumbului dulce

Porumbul dulce, zaharat este foarte apreciat datorita boabelor hranitoare si pline de nutrineti. Se cultiva pentru calitatile deosebite ale boabelor din faza de lapte. De la acesta este utilizata si matasea, ca remediu colagen, diuretic si hemostatic. Porumbul dulce este o planta monocotiledonata, din familia Gramineae, se diferentiaza de porumbul normal prin prezenta unor gene, ce afecteaza metabolismul de glucide […]

Continue reading »