Boli la ceapa

Culturile de ceapa pot fi afectate de diferite bacterii, ciuperci si daunatori care provoca numeroase boli si implicit pagube economice importante. Cele mai grave boli sunt provocate de bacterii si ciuperci.
Mana cepei este provocate de ciuperca Peronospora Destructor, si afecteaza grav  culturile de ceapa. Ataca frunzele, tijele florale si bulbii, indiferent de stadiul de dezvoltare. Simptomele bolii sunt vizibile pe funze, apar pete alungite de culoare verde-deschis si galbui, in timp sunt acoperite de miceliul, care are aspect de puf cenusiu-violaceu. Partile atacate se inmoaie si incep sa putrezeasca, bulbii de la plantele afectate nu cresc si se altereaza pe durata depozitarii.  Conditiile care favorizeaza dezvoltarea ciupercii sunt umiditatea excesiva si temperaturile de 12-18 grade. La temepraturi ridicate de 30 de grade ciuperca piere si boala isi opreste evolutia.  Cele mai eficiente masuri de prevenire si combatere sunt: distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara, uscarea corespunzatoare a bulbilor, folosirea la insamantare a bulbilor tratati.
Ingalbenirea si piticirea cepei, este provocata de Onion yellow dwarf virus. Primele simptome se manifesta la plantele tinere, cele mai evidente sunt ingalbenirea frunzelor. La plantele afectate bulbii raman subdimensionati iar semintele sunt de proasta calitate. Se recomanda utilizarea de insecticid pentru distrugerea afidelor, principalii vectori de transmitere a virusului, utillizarea de seminte tratate si plantarea de bulbi sanatosi. Nu exista tratament chimic pentru eradicarea virusului.
Putregaiu censiu al cepei, este produs de ciuperca Botrytis alli. Ciuperca afecteaza plantele in orice perioada de vegetatie dar si bulbii din depozite.  Din momentul infestarii pe frunze apar pete mici albe catre varf.  Daca ciuperca are conditii favorabile de dezvoltare atacul asupra culturii este intens si frunzele se usuca in totalitate. La bulbii infestati simptomele devin vizibile la depozitare, acestia se inmoaie si apare mucegaiul de culoare brun-cenusiu. Masurile de preventie eficiente sunt: distrugerea resturilor vegetale din vechea cultura, uscarea corespunzatoare a bulbilor, depozitarea in spatii uscate si aerisite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *