Leusteanul (Levisticum officinale Koch) – generalitati

Leuseanul este o planta aromatica, care se cultiva pentru frunze, seminte si radacina. Frunzele si semintele leusteanului sunt utilizate in domeniul gastronomic iar radacinile pline de ulei volatil sunt utilizate in domeniul farmaceutic. Este o planta perena, originara din sudul Europei.
Panta robusta si are un aspect stralucitor, poate atinge 1,5 m inaltime. Toate partile acesteia au gust si miros puternic si placut. Florile au culoarea galben-deschis si infloresc in lunile iunie-august.
Plantele de leustean nu sunt pretentioase, se dezvolta bine la temperaturi de 10-12 grade celsius si rezista la temperaturile aspre din timpul iernii. Iubeste soarele dar se dezvolta bine in conditii de semiumbra. Este o planta care rezista bine si in conditii de seceta, necesatul de apa este  mai ridicat insa in primul an, la inceputul perioadei de vegetatie. Creste fara probleme in solurile luto-nisipoase sau nisipo lutoase. Culturilor de leustean le merge bine dupa leguminoase.  Semanatul se poate face toamna, pe teren modelat, in brazde inaltate, sau pe teren nemodelat. Semintele sunt introduse in sol la adancime de 1-1.5 cm. Intretinerea culturii de leustean sunt: curatarea de buruieni, rarirea, irigarea, combaterea daunatorilor.
Frunzele de leustean se pot recolta inca din primul an de la cultura, iar radacinile din anul doi. Pentru a se pastra proaspete frunzele trebuie depozitate la umbra imediat dupa recoltare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *