Cultivarea leusteanului

Legatura de leusteanLeusteanul sau Levisticum officinale, este o planta perena provenita din zona mediteraneana, cultivata pentru frunzele si semintele puternic aromate. Acestea sunt folosite in gastronomie, conferind savoare preparatelor culinare, in domeniul cosmetic, folosindu-se produse pe baza de uleiuri volatile, dar si in medicina naturista, avand proprietati diuretice si hipotensive.

Cerinte fata de temperatura:
Este rezistent la temperaturile scazute, suportand gerurile din iarna si intra in vegetatie primavara timpuriu

Cerinte fata de lumina:
Specie indiferenta fata de lumina. Se adapteaza bine si la umbra.

Cerinte fata de sol:
Leusteanul iubeste solurile grele, cu o capacitate mare de retinere a apei si bogat in humus.

 

Lucrari de infiintare:

  • Pregatirea terenului- presupune administrarea de gunoi de grajd (30-35 t/ha) incorporat prin aratura si pregatirea patului germinativ
  • Infiintarea propriu-zisa- se poate face prin semanat direct (cea mai folosita metoda), prin divizarea tufelor sau prin plantarea de rasad

 

Lucrari de ingrijire:

  • Completarea golurilor
  • Irigare in verile secetoase
  • Combaterea bolilor si daunatorilor
  • Lucrare de prasire

 

Sursa foto: www.radiocluj.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *