Cultivarea leusteanului
Leusteanul sau Levisticum officinale, este o planta perena provenita din zona mediteraneana, cultivata pentru frunzele si semintele puternic aromate. Acestea sunt folosite in gastronomie, conferind savoare preparatelor culinare, in domeniul cosmetic, folosindu-se produse pe baza de uleiuri volatile, dar si in medicina naturista, avand proprietati diuretice si hipotensive.
Cerinte fata de temperatura:
Este rezistent la temperaturile scazute, suportand gerurile din iarna si intra in vegetatie primavara timpuriu
Cerinte fata de lumina:
Specie indiferenta fata de lumina. Se adapteaza bine si la umbra.
Cerinte fata de sol:
Leusteanul iubeste solurile grele, cu o capacitate mare de retinere a apei si bogat in humus.
Lucrari de infiintare:
- Pregatirea terenului- presupune administrarea de gunoi de grajd (30-35 t/ha) incorporat prin aratura si pregatirea patului germinativ
- Infiintarea propriu-zisa- se poate face prin semanat direct (cea mai folosita metoda), prin divizarea tufelor sau prin plantarea de rasad
Lucrari de ingrijire:
- Completarea golurilor
- Irigare in verile secetoase
- Combaterea bolilor si daunatorilor
- Lucrare de prasire
Sursa foto: www.radiocluj.ro