Patrunjelul, Petroselinum crispum, soiuri de frunza

Patrunjelul, Petroselinum crispum, este o planta medicinala erbacee. Este utilizat ca aliment si contiment de majoritatea gospodinelor.

Patrunjelul este o planta cu valoare nutritiva ridicate, are in compozitie numeroase substante ce ajuta organismul sa functioneze la capacitate optima. Are continut ridicat de vitamina C, vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E, este o sursa importanta de glucide, proteine, potasiu, fosfor, magneziu, fier, sodiu si uleiuri volatile.

Patrunjelul este cultivat pentru radacinile pivotante, tulpinile si frunzele care sunt utilizate in stare proaspata sau  sub forma de tincturi, infuzii, creme, etc.

Pregatirea terenului incepe tomana, odata cu desfiintarea culturii premergatoare. Solul trebuie arat, grapat si discuit, apoi fertilizat cu ingrasaminte chimice (superfofat si sare potasica). In primavara se va pregati patul germinativ (maruntire a solului si modelare)  si se va efectua o fertilizare cu azotat de amoniu.

Semanatul se va realiza pe randuri, la distante de 25-30 cm intre randuri, la adancime de aproximtativ 2 cm.

Lucrarile de intretinere specifice culturii de patrunjel constau in: tavalugirea semanaturii, o prasila oarba ( in cazul formarii crustei),  trei-patru prasile manuale pentru a evita imburuienarea culturii, udare daca este cazul. Se recomanda efectuarea de tratamente de combatere a bolilor si daunatorilor.

Patrunjelul pentru frunze se recolteaza pe tot parcursul anului incepand din luna mai pana la sfarsitul perioadei de vegetatie. In anul al doilea frunzele pot fi recoltate din luna martie, dupa care apar tijele florifere car vor produce semintele.

La noi sunt cultivate diferite soiuri de patrunjel de frunze.

Moss Curled, este un soi semitimpuriu, destinat culturii de primavara- toamna in camp. Soiul are frunze crete de culoare verde stralucitor, gust aromat extrem de placut. Poate fi utilizat in industria alimentara si industria farmaceutica.

Plain Leaved este un soi semi-timpuriu viguros, cu crestere intensa si frunze mari aplatizate de culoare verde intens.

Patrunjelul, Petroselinum crispum, soiuri de frunza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *