Principalele rase de porci de carne crescute in Romania

Cresterea porcilor a constituit din cele mai vechi timpuri o preocupare importanta a fermierilor din tara noastra. In trecut erau crescute rasele primitive, autohtone precum Stocli şi Mangaliţa. Dupa instaurarea regimului comunist in tara au patruns rasele perfecţionate si ameliorate care convertesc usor furajele si au randament mare la taiere, precum Landrace si Marele Alb. Specific suinelor de carne este randamentul mare de tesut muscular care il dau la carcasa, de peste 70%.

Rasa Marele Alb, a fost creata si recunoscuta in tinutul York din Anglia, din 1868. O insusire importanta a rasei este capacitatea de adaptare la diferite conditii de clima. Din aceasta cauza rasa este foarte raspandita in intreaga lume. Si in Romania a patruns dupa anul 1900. Animalele din aceasta rasa au dimensiuni mari, sunt robuste si sunt bine proportionate: cap potrivit de mare cu urechi de marime mijlocie, trunchiul lung si cilindric, membre puternice, bine proportionate. Pielea si parul exemplarelor au culoarea alba. Scroafele fata in medie 10-11 purcei si sunt mame bune.

Rasa Landrace s-a format in Danemarca intre 1850-1900 si a fost inregistrata in 1907. Este rezultatul obtinut din incrucisarea marelui alb cu rasele locale. Animalele au talie medie spre mare, sunt mai lungi fata porcii din rasa Marele Alb. Trenul posterior este foarte bine dezvoltat, capul este lung, iar urechile sunt aplecate spre infata. Pielea exemplarelore Landrace  este roza si este acoperita de par fin alb.

Rasa Duroc, obtinuta in SUA a fost recunoscuta si inregistrata dupa 1940. Suinele din aceasta rasa sunt exemplare de talie medie- mare, cu capul mic si urechi atarnate. Membrele sunt puternice, lungi si rezistente. Pielea animelelor este colorata de la brun roscat pana la maro inchis. Scroafele fata in medie 8-9 pui, care au viteza de crestere foarte buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *