Leurda, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Leurda sau usturoiul salbatic (Allium ursinum) este o planta erbacee, iubitoare de umbra si umezeala din tufisurile si padurile de foioase cu soluri usor acide si bogate in humus. Planta seamana cu lacramioara de padure, dar se recunoaste prin mirosul de usturoi pe care-l raspandeste. In popor mai este numita si usturoiul salbatic, ai de padure, ai ciorasc, aiurda, ainti, […]

Continue reading »

Busuioc, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

busuioc

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta erbacee, inrudita cu menta, din familia Lamiaceae, originara din India, fiind numita si „planta regilor”. Este o planta condimentara, placut aromata, nelipsita din bucataria italiana, mult folosita si in cea asiatica. In traditia crestina, busuiocul este utilizat la stropirea cu apa sfintita, ca planta de cult. Se zice ca busuiocul este un simbol al […]

Continue reading »

Seminte ierburi aromate

CIMBRU DE GRADINA “DARIA” Soi semitimpuriu, cu perioada de vegetaţie 45 de zile. Tufa mare, cu diametrul de 40 cm, frunze mici, florile liliachii. Se consumă: proaspăt, deshidratat, congelat. Se pot utiliza frunzele, lăstarii. Recoltaţi la înflorit în masă, când aroma este la maximul de potential. Distribiutor: Seminte legume si flori CIMBRU “MIRCEA” Plantă anuală. Se folosesc frunzele, tulpina şi […]

Continue reading »

Coriandru

Coriandrul este o planta originara din Nordul Africii, Sud-Vestul Asiei si Sudul Europei, cultivat pentru utilizarile multiple ale frunzelor si fructelor. Este folosit in scopuri culinare, fiind o planta aromata ce da o savoare speciala mancarii, dar si cu scopuri medicale si cosmetice.   Planta poate ajunge la o inaltime de 70-150 de cm, iar tulpina este bine ramificata. Frunzele […]

Continue reading »

Plantarea usturoiului primavara in gradina

Plantarea usturoiului poate avea ca scop obtinerea de usturoi verde sau obtinerea capatanilor de usturoi, ambele fiind folosite atat pentru valoarea lor nutritiva, cat si pentru aroma deosebita pe care o dau mancarurilor.   Cerinte asupra mediului: Lumina: Usturoiul este o planta de zi lunga, avand nevoie de ea mai mult de 14 ore pe zi pentru formarea capatanilor. In […]

Continue reading »

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – II

Coada soricelului este o planta aromatica si medicinala de la care pot fi utilizate toate partile. Beneficiile acestei plante sunt cunoscute inca din vremea vechilor greci, si exista o legenda despre cum a fost vindecat Ahile cu ceaiul de coada soricelului. In scop terapeutic coada soricelului poate fi utilizat pentru atenuarea hemoragiilor si a infectiilor, este cunoscuta pentru efectele benefice […]

Continue reading »

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – I

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania In ultimii ani plantele aromatice a revenit in atentia operatorilor economici din diferite motive. Unul dintre motive este reprezentat de cercetarile stiintifice desfasurate de specialisti pentru a gasi remedii pentru diferite boli. Populatia urbana a devenit constienta de consecintele negative pe care le au substantele chimice de sinteza asupra […]

Continue reading »

Proprietatile miraculoase ale plantelor medicinale. Beneficiile rozmarinului

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta medicinala si aromatica ce provine din familia Lamiacee. Se regaseste in flora spontana in zona mediteraneana, dar poate fi cultivat cu succes si in gradina. Arbustul de rozmarin are talie mica si iubeste solurile calcaroase si zonele insorite. Rozmarinul este cunoscut ca planta aromatica extraordinare, potrivita pentru diferite tipuri de mancare pe baza de […]

Continue reading »

Efectele benefice ale MARARULUI

Mararul are toate caracteristicile pentru a fi considerat un aliment valoros. Desi are putine calorii pe suta de grame, din punct de vedere al fitonutrientilor este la fel de bogat ca alte alimente cu valori calorice mai mari (nuci, cereale etc.) • Mararul consumat in stare proaspata este o sursa excelenta de vitamina C. Aceasta vitamina este un nutrient esential […]

Continue reading »

Cultivarea leusteanului

Leusteanul sau Levisticum officinale, este o planta perena provenita din zona mediteraneana, cultivata pentru frunzele si semintele puternic aromate. Acestea sunt folosite in gastronomie, conferind savoare preparatelor culinare, in domeniul cosmetic, folosindu-se produse pe baza de uleiuri volatile, dar si in medicina naturista, avand proprietati diuretice si hipotensive. Cerinte fata de temperatura: Este rezistent la temperaturile scazute, suportand gerurile din iarna si […]

Continue reading »

Cultura de cimbru. Planta aromatica cu beneficii economice crescute

Cimbrul – Satureja hortensis este un arbust peren din genul Satureja, familia labiatelor. Planta este scunda, rar depaseste 30 cm si este cultuvata pentru frunzele si florile bogate in uleiuri esentiale. Este o planta ce se gaseste in flora spontana in zona mediteraneana. Cimbrul este o planta cu continut ridicat de uleiuri, carvacol, linalol, pinen, borneol, timol, taninurile, substansele amare, […]

Continue reading »

Patrunjelul, Petroselinum crispum, soiuri de frunza

Patrunjelul, Petroselinum crispum, este o planta medicinala erbacee. Este utilizat ca aliment si contiment de majoritatea gospodinelor. Patrunjelul este o planta cu valoare nutritiva ridicate, are in compozitie numeroase substante ce ajuta organismul sa functioneze la capacitate optima. Are continut ridicat de vitamina C, vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E, este o sursa importanta de glucide, […]

Continue reading »

Soiuri de busuioc

Busuiocul, Ocimum basilicum, este o planta ierboasa originara din Asia, ce poate atinge inaltimea de 20-60 cm. Frunzele au culoarea verde deschis, sunt matasoase, au gust aromat, dulceag si miros foarte placut. Busuiocul este considerat inca din antichitate regele mirodeniilor.  Frunzele sunt foarte bogate in carotenoizi,  betacaroten, magneziu, uleiuri volatile, vitamine si minerale. Are efecte benefice asupra organismului uman si […]

Continue reading »

Leusteanul (Levisticum officinale Koch) – generalitati

Leuseanul este o planta aromatica, care se cultiva pentru frunze, seminte si radacina. Frunzele si semintele leusteanului sunt utilizate in domeniul gastronomic iar radacinile pline de ulei volatil sunt utilizate in domeniul farmaceutic. Este o planta perena, originara din sudul Europei. Panta robusta si are un aspect stralucitor, poate atinge 1,5 m inaltime. Toate partile acesteia au gust si miros […]

Continue reading »
1 2